Hlavní obsah

Češi si užívají v hokejovém chrámu a mají smělý cíl: útočit na první místo

bum, vapSport.cz

Čtyři body ze dvou zápasů jsou asi víc, než se od českých hokejových juniorů na mistrovství světa dvacítek čekalo. Tým trenéra Jakuba Petra je navíc stále ve hře o první místo v montrealské skupině. K tomu ale nutně potřebuje dnes od 19 hodin SEČ porazit Dány. Duel vysílá ČT Sport (až od 19:25), podrobnou on-line reportáž můžete sledovat na Sport.cz.

Foto: Graham Hughes, ČTK/AP

Český útočník Kristian Reichel před brankou Finska.

Článek

Dánští mladíci si po úvodním debaklu 1:6 se Švédskem nečekaně vyšlápli na úřadující šampióny z Finska, kterým z deseti střel dali tři góly a slavili senzační výhru 3:2. „Jít proti Dánsku jen se třemi body by nebylo úplně příjemné," říká pro hokej.cz kouč Jakub Petr a kvituje nápor, který jeho mužstvu vydoloval bod z utkání se Švýcarskem.

Chlapík při power play srovnal na 3:3, pak rozhodla česká chyba v prodloužení. „Ten bod ale může být nakonec hodně cenný," myslí si reprezentační trenér.

Kvasnička si už nezahraje, Zachův příjezd v nedohlednu

Z jeho smělých plánů získat do týmu Pavla Zachu z New Jersey však patrně sejde. Devils se v posledních týdnech trápí a pustit momentálního centra třetího útoku, který by na MS navíc mohl přijít k újmě, nevypadá z jejich pohledu jako dobrý nápad. „Pořád tam ale varianta s Pavlem je, necháme to ještě otevřené," tvrdí Petr, který už ale nemůže počítat se zraněným obráncem Davidem Kvasničkou, jenž ve středu odletěl z Kanady domů.

To ostatní hráči si dál mohou užívat v hokejovém chrámu věhlasných Canadiens. Ani příprava v tréninkovém centru je nenutí k velkému balení a vyklízení šaten v Bell Centru.

„Před dvěma lety na šampionátu v Torontu nebylo zázemí úplně ideální. Pořád se stěhovala kabina, z tréninkové haly na zápas do té hlavní a zase zpátky. Tady je to tak, že se kluci obléknou do výstroje v Bell Centru, autobusem přejedou do tréninkového centra, načež se zase vracejí," pochvaluje si pro hokej.cz svazový hospodář Zdeněk Šmíd.

Šatny nabízejí luxus. "Máme dvě, velké a prostorné. Leží kousek od mixzóny pro rozhovory s médii, naopak trošku dál je odtud k ledu. Ale to jsme věděli dopředu," hlásí Otakar Černý, manažer české výpravy. Před MS vybíral pro český tým jako třetí v pořadí. "Pokaždé to probíhá podle umístění na předchozím mistrovství světa. První šli Finové, druzí Švédové a pak my," připomíná zvyklosti.

Dorazila i návštěva z Canadiens

Ve středu si čeští hokejisté po shonu kolem prvních dvou utkání užili i volna, nahrávalo i počasí. Vánoční sněžení bylo pryč, místo toho coby předznamenání dalšího mrazivého ataku přišly příjemné sluneční paprsky. Došlo i na vycházky po městě nebo posezení u kávy. "Zatím jsme na nic podobného prostor neměli. Do Montrealu jsme přijeli v noci na 24. prosince, během Štědrého dne probíhalo fasování a spousta organizačních věcí. Blázinec. A šli jsme v podstatě hrát," dodává Černý.

Pár hokejistů má v dějišti MS své nejbližší. Za vedením týmu při tréninku dorazila česká návštěva - Tomáš Plekanec. Ukázal vše ze zázemí domácího klubu. Úvodní duel proti Finsku pak sledoval z hlediště. "Na trénink dorazil i s dětmi. Chvilku jsme si popovídali, ale mají hodně náročný program, takže nakonec sešlo ze setkání s našimi hráči. Pleky musel odjet domů, teď jsou na tripu, vracet by se měli až na Silvestra," říká Černý.

Středeční trénink sledoval pro změnu Roman Hamrlík, olympijský vítěz z Nagana, jenž v Montrealu trvale žije.

Porazí čeští hokejisté na MS hráčů do 20 let tým Dánska?
Ano
82 %
Ne
18 %
Celkem hlasovalo 10169 čtenářů.

Reklama

Související témata: