Hlavní obsah

Česko - Kanada 1:4Češi vstoupili do MS prohrou s obhájci titulu. Kanadu neporazili už téměř sedm let

MinutaMin. Tým Hráč Akce
7. O´Reilly 0 : 1
21. Matheson 0 : 2
53. Radil 1 : 2
55. Barrie 1 : 3
60. Skinner 1 : 4
Záznam online reportáže

Jan Škvor (Paříž)Sport.cz
Aktualizováno

Rvali se, po 235 minutách dokázali Kanadě alespoň vstřelit branku, na vítězství to ale stejně nestačilo. Česká hokejová reprezentace ve svém úvodním zápase na mistrovství světa v Paříži prohrála s obhájci titulu 1:4 a na triumf nad výběrem Javorového listu čeká už téměř sedm let. Jediný gól Jandačova týmu vstřelil při svém debutu na světovém šampionátu Lukáš Radil. Další zápas odehraje národní tým už v sobotu od 16:15 proti Bělorusku.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Zleva český reprezentant Lukáš Radil a Ryan O’Reilly z Kanady.

Článek
Fotogalerie

Češi sice nezačali vůbec špatně, po necelých třech minutách hry zůstal osamocený před brankou Horák, bekhendem ale minul. To výběr Javorového listu hned svou první velkou šanci proměnil - Scheifele našel od zadního mantinelu O´Reillyho, jenž prostřelil gólmana Mrázka.

Jandačova družina si i po inkasovaném gólu udržovala optickou převahu, kanadské protiútoky ale byly velkou hrozbou. Tak jako při hře čtyři na čtyři, když odešli na trestnou lavici po vzájemném konfliktu spoluhráči z Philadelphie Gudas s Girouxem. Point upaloval zcela sám na Mrázka, ten jeho zakončení vytěsnil.

Hned vzápětí mohl srovnat Řepík, vytáhl se i ale Mrázkův protějšek Pickard. Český tým v 17. minutě neproměnil dvacetivteřinovou dvojnásobnou přesilovku, v pokračující klasické však vypálil Rutta, jeden z pěti českých debutantů na MS, a Kanadu zachránila tyčka. A Čechy zase v závěru prvního dějství Mrázek, jenž se výtečně přesunul proti ráně Konecného do odkryté klece.

Po pětapadesáti vteřinách prostřední hry už ale Mrázek nepomohl, Mathesonovo nahození přes clonící hráče před sebou vůbec neviděl, takže Kanada využila hned svou první přesilovku.

Češi odpověděli tlakem, jenže překonat takřka bezchybného Pickarda pro ně bylo takřka nerealizovatelné. Postupně si na brankáři Colorada vylámali zuby Kundrátek, tečující kapitán Voráček Radil i Vrána.

Kovář netrefil odkrytou branku

A když už se zdálo, že se čekání na gól zlomí, trestuhodně selhal Kovář, který z bezprostřední blízkosti netrefil zcela prázdnou klec. Kanaďané se soustřeďovali na rychlé protiútoky, v jednom takovém zakončoval Duchene a bekhendem trefil tyčku, od níž se puk odrazil do Mrázkových zad.

V 53. minutě orazítkoval tyčku i Kovář, v následné dorážce ale uspěl Radil, který tak svůj první strat na MS ozdobil gólem. Zlomil tím navíc české čekání na gól proti Kanadě, které v součtu s předchozími zápasy trvalo více než 235 minut. Jenže naděje na obrat vzaly za své už po 129 vteřinách, neboť Kanadě vrátil dvoubrankový náskok Barrie.

Necelé tři minuty před koncem základní hrací doby zůstal Mrázek na střídačce a Češi zkusili hru se šesti bruslaři. Skinner ale trefou do prázdné branky uzavřel na 4:1, takže posledním českým triumfem nad Kanadou zůstává ten z osmifinálové skupiny MS 2010.

Mistrovství světa v hokeji:
Skupina B (Paříž):
Česko - Kanada 1:4 (0:1, 0:1, 1:2)
Branky a nahrávky: 53. Radil (Jan Kovář, Voráček) - 7. O'Reilly (Scheifele, Barrie), 21. Matheson (Skinner, Giroux), 55. Barrie (Konecny), 60. Skinner. Rozhodčí: Fonselius (Fin.), Reneau - Ritter (oba USA), Lazarev (Rus.). Vyloučení: 3:5. Využití: 1:1. Diváci: 8846.
Česko: Mrázek - Gudas, Šimek, Kundrátek, Kempný, Jeřábek, Krejčík - Radil, Jan Kovář, Voráček - Pastrňák, Plekanec, Červenka - Řepík, Vrána, Birner - R. Hanzl, Horák, T. Zohorna. Trenéři: Josef Jandač, Jaroslav Špaček, Jiří Kalous a Václav Prospal.
Kanada: Pickard - Demers, Vlasic, De Haan, Barrie, Matheson, Morrissey - Skinner, Scheifele, O'Reilly - Duchene, Giroux, MacKinnon - Schenn, Simmonds, Killorn - Marner, Point, Konecny. Trenér: Jon Cooper.
Ohodnoťte známkami jako ve škole (1 - nejlepší, 5 - nejhorší) výkon českého týmu na MS proti Kanadě.
1
8,4 %
2
61,8 %
3
17,8 %
4
4,3 %
5
7,7 %
Celkem hlasovalo 8575 čtenářů.

Reklama

Související témata: