Hlavní obsah

Reprezentace je moje K2, říká nováček nároďáku Uher. Na tátovy horolezecké úspěchy je hrdý

Třinec

Před deseti lety pokořil horolezec Libor Uher jako druhý Čech vrchol osmitisícovky K2, dnes na svůj vrchol vystoupá i jeho syn sparťanský útočník Dominik Uher. V Třinci, odkud se v 16 letech odešel rvát o NHL, v utkání proti Slovensku (dnes od 17 hodin) poprvé oblékne seniorský reprezentační dres. „Sice nejsem třinecký odchovanec, začínal jsem ve Frýdku-Místku, ale strávil jsem tady tři roky, chodil jsem v Třinci na základní i střední školu a mám tady hodně kamarádů. Je vždy speciální, když se vracíte domů a hrajete před publikem, kde máte kamarády nebo rodiče. A to, že si tady poprvé zahraji v reprezentačním dresu je příjemný bonus,“ řekl 24letý hokejista.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sparťanský útočník Dominik Uher jásá poté, co vstřelil vítězný gól v utkání proti Kometě Brno.

Článek

Kolik lístků jste musel shánět?

To bych si raději nechal pro sebe, ale doufám, že kamarádů, a hlavně členů rodiny přijde hodně a pomůžou ostatním fanouškům vytvořit skvělou atmosféru, která nás požene za vítězstvím.

Váš otec horolezec Libor Uher před deseti lety zdolal osmitisícovou horu K2. Je reprezentace vaší K2?

Je to zatím můj největší úspěch v kariéře. Mám za sebou dva zápasy v NHL, ale reprezentovat svou zemi je pro každého hráče asi to nejvíce, co může dosáhnout. A je jedno, zda se jedná o přípravný start, nebo zápas na mistrovství světa. Cením si každé příležitosti národní dres obléknout. Takže bych s tím porovnáním s K2 souhlasil.

Když váš otec vylezl na vrchol K2, bylo vám 14 let. Jak na to vzpomínáte?

S velkou hrdostí. Táta byl automechanik, který se ze dne na den rozhodl, že bude lézt po horách. Šel si za tím, po práci se sbalil a šel na kolo, nebo běhat. Doma moc nebyl, ale vydal se na tu svou cestu a je to pro mě obrovský vzor a já se ho v té píli snažím napodobovat. To, že se mu podařilo zdolat K2, je krása. Stejně jako ty další osmitisícovky.

Tradičně na konci léta chodí téměř stokilometrový závod přes sedm beskydských vrcholů, už vás přemluvil k účasti na Beskydské sedmičce?

Strašně by mě to lákalo, ale koná se to buď v době, kdy vrcholí příprava, nebo už začíná sezóna. Doufám, že si to jednou budu moct po kariéře ve 40 nebo 50 letech zajít. Je to velká dřina, tak doufám, že na to budu pak dostatečně připravený.

Reklama

Související témata: