Hlavní obsah

Katastrofický scénář pro olympiádu? Jandač má v počítači připraven plán B

Praha

Bezejmenná hokejová velmoc, tak mají vstoupit ruští hokejisté do olympijského turnaje v Pchjongčchangu v roce 2018. Systematicky organizovaný ruský doping byl potrestán výkonným výborem Mezinárodního olympijského výboru. Čistí Rusové budou muset vyjet v Koreji pod neutrální vlajkou. Tedy i hokejisté, kteří patří k výkladní skříni ruského sportu. Budou hrát?

Reakce na vyloučení Ruska ze ZOH 2018Video: Sport.cz

 
Článek

„V současné době je puk na straně Ruska, my jsme se s ostatními zeměmi v pondělí spojili, čekáme na reakci ruské strany. Věříme, že v hokeji bude hrát mužský turnaj i ruský tým, i když nebude moci využít ruské symboly," řekl v pondělí na tiskové konferenci Martin Urban, generální sekretář Českého hokejového svazu.

Složení skupin na OH
Skupina A: Kanada, Česko, Švýcarsko, Korea.
Skupina B: Rusko, USA, Slovensko, Slovinsko.
Skupina C: Švédsko, Finsko, Norsko, Německo.

SSSR a následně Rusko, to je hokejová velmoc - 46 medailí ze světových šampionátů - 27 zlatých, nikdo neslavil titul vícekrát. Olympiádu ovládli Rusové, případně jejich předchůdci (SSSR, SNS) osmkrát, jen Kanada je lepší, devět výher.

Zkušený ruský útočník Ilja Kovalčuk má jasno. „Bylo jasné, že přijde tohle rozhodnutí. Pokud tam sportovci pojedou, sjednotí to zemi. Čistí sportovci musí jet, všichni," citovala ho agentura R-Sport.

Počítat se musí se všemi variantami, tedy i s katastrofickým scénářem. Ten by mohl nastat, pokud by KHL řekla, že neuvolní hráče z této ligy! S touto možností musí kalkulovat při své nominaci i reprezentační trenér Josef Jandač.

Dojde ke střetu KHL a IIHF?

„Tuhle informaci jsme dostali, ale já věřím, že k tomu nedojde. Plán B mám v počítači, dávám si to dohromady, ale nevěnuji tomu extra pozornost. Chci sestavit nejsilnější možný tým," říká kouč.

Pokud by nastala krajní situace, ke slovu by se dostala Mezinárodní hokejová federace IIHF. „K přímému střetu může dojít. Jsou tu nějaká pravidla, KHL je respektuje, hráče uvolňuje, i když má nabitý program, sezóna je náročná," připomněl Urban zápasy Euro Hockey Tour.

Státem řízený doping v Rusku, ten rozpoutal tuto vlnu. „Musím říct, že jsem takové řešení očekával. Souvisí i s naším oficiálním stanoviskem. Nebyli jsme samotní, kteří toto deklarovali. Jsme jednoznačně proti dopingu, ale také proti kolektivní vině. Čistí sportovci by měli reprezentovat svoji zemi na olympiádě," je přesvědčený Urban, který věří že KHL bude respektovat mezinárodní směrnice a uvolní hráče na olympijský turnaj.

„Teď je ale puk na ruské straně. Určitě nikdo nechce větší ostudu, teď je potřeba sport očistit, věřím, že to Rusové vezmou za správný konec, přijmou sankce a budou se podle nich chovat, což jim umožní start na další olympiádě v roce 2020," dodává.

Byla by neúčast ruského týmu ochuzením olympijského turnaje?
Ano
88,1 %
Ne
11,9 %
Celkem hlasovalo 9602 čtenářů.

Reklama

Související témata:
  3 : 0 Česko - Švýcarsko 3 : 0 dohráno
20240425T14 : 00:00+0200
Česko vs. Švýcarsko
Česko vs. Švýcarsko
Česko
Švýcarsko
  Kanada - Česko zítra 18 : 00
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko