Hlavní obsah

Hokejová reprezentace začíná s Finy sezónu

LIBEREC

Čtvrtečním zápasem s Finy začne na libereckém ledě hokejistům reprezentační sezóna. K prvnímu vystoupení na Poháru České pojišťovny, tradičním úvodním dílu Euro Hockey Tour, nastoupí v brance s Hniličkou a střídat se budou tři obranné dvojice a čtyři útoky.

Článek

"Od pondělí je mužstvo už kompletní, dvakrát denně chodí na led a každým tréninkem se lepší. Kluci mají velkou chuť hrát. Uvidíme, jak se bude dařit, ale motivace i nabuzení celého týmu je na maximální hodnotě," říká trenér Alois Hadamczik, jenž dodržuje barevné rozlišení jednotlivých řad a včera v poledne oznámil tuto sestavu na duel s Finy:

Hnilička - Blaťák, Zíb, Hamr, Kutlák, Žižka, Ševc - P. Sýkora, Marek, Chabada - Rolínek, J. Hlinka, Sivek - Irgl, Burger, Hubáček - M. Hořava, Marha, I. Rachůnek.

Zelené tréninkové dresy naznačily, že pozice náhradníků připadne obránci Hunkesovi a útočníkům Pletkovi se Skuhravým. "Budou připraveni jen na střídačce, určitě se ale do turnaje zapojí během víkendu, stejně jako gólman Málek, který bude chytat v sobotu proti Švédům," uvádí Hadamczik, jehož svěřenci kvůli změně loga hlavního partnera reprezentace, společnosti Telefónica O2, obléknou nové, od minulosti odlišné dresy. Premiéru bude mít i upravená výstroj brankářů, kteří mají viditelně užší betony a museli zmenšit i lapačku.

Národní tým každopádně nechce v Liberci připustit loňské trápení z ČP cupu, kde podlehl Švédům i Rusům a zdolal jen Finy po nájezdech. "Chceme hned od startu sezóny začít vyhrávat, což je důležité pro sebedůvěru týmu i každého z hráčů, kteří se přes národní mužstvo snaží zviditelnit na mezinárodním poli," doplňuje Hadamczik.

Šest lotyšských medailistů v sestavě

Trenér věří i v lepší diváckou podporu než minulý rok, kdy turnaj sledovaly prořídlé ochozy tehdy otvírané Tipsport Areny: "Přál bych si, aby bylo v hledišti plno a mužstvo tak mohlo hrát ve správné domácí atmosféře." Poslední vzájemný duel s Finy při MS odehrálo šest aktuálních českých reprezentantů, včetně nového kapitána Hlinky.

Na finské straně je pamětníkem semifinálového utkání v Rize jen útočník Rita, nejzkušenější z hodně omlazeného výběru kouče Westerlunda. "Soupeř přivezl 11 nováčků, ti se ale jistě budou chtít předvést. Očekávám od nich pro Finsko tradičně velmi dobré bruslení i pohyb s rychlým přechodem do útoku," tvrdí Hadamczik, jenž na tréninku zkoušel tři přesilovkové formace: "Komu z nich to půjde na ledě nejlépe, bude dostávat nejvíc prostoru."

Každé utkání musí mít vítěze, při remíze se tak prodlužuje až o pět minut, případně dojde na nájezdy. Za výhru v normální hrací době jsou 3 body, vítězství po prodloužení či nájezdech se oceňuje dvěma body, poražený tým dostane jeden.

Reklama

Související témata:
  6 : 0 Kanada - Česko 6 : 0 dohráno
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko