Hlavní obsah

Přihlásil se a slavil. Reichel jako pokračovatel rodu chtěl uspět za celé Česko

Buffalo/Praha

Rodinný hokejový příběh má pokračování. A to na reprezentační úrovni. Před dvaceti lety Robert Reichel proměnil nájezd v semifinále olympijského turnaje v Naganu proti Kanadě. Za dvacet let ho napodobil jeho syn Kristian na světovém šampionátu dvacítek v Americe, když se blýskl ve čtvrtfinále proti Finsku. „Když jsem dal gól, vzpomněl jsem si, že táta před dvaceti lety skóroval v nájezdech,“ cituje mladého útočníka server IIHF.

Foto: Profimedia.cz

Kristian Reichel se gólově prosadil i ve čtvrtfinále MS proti Finsku.

Článek

Balvan neúspěchu jménem čtvrtfinále patří minulosti. Desetkrát v řadě česká hokejová dvacítka na mistrovství světa neprošla mezi nejlepší čtyřku. Až v úterý přišla změna. Česko porazilo v Buffalu Finsko 4:3 v nájezdech, když svůj pokus proměnili Kristian Reichel a Martin Nečas. Reichel navíc srovnal v polovině utkání na 2:2.

„Úžasný pocit, pro tohle jsme tvrdě makali, zasloužili jsme si to. Byli lepší, ale my jsme měli štěstí v nájezdech," uznal syn české hokejové legendy. „Teď budeme slavit," netajil se Reichel. Oslava v kabině byla poté hlasitá.

Vzpomínka Roberta Reichela na Nagano
"Rozjel jsem se a byl v klidu. Led byl špatný, proto jsem chtěl jet co nejrychleji. Když jsem se podíval na brankáře, neviděl jsem žádné místo. Proto jsem udělal to, co jsem dělal celou kariéru. Mířil jsem nad beton a trefil."

Nájezdy, to je loterie, štěstí a také hra nervů. Když se trenér Filip Pešán na střídačce zeptal, kdo si troufne, Reichel byl jedním z těch, který do toho šel. „Řekl jsem, že chci jít první, chci skórovat za všechny v České republice. Když jsem dal gól, vzpomněl jsem si, že táta před dvaceti lety skóroval v nájezdech."

Program MS do 20 let
Čtvrtek 4. ledna
18:00 o udržení Dánsko – Bělorusko
22:00 semifinále USA – Švédsko
Pátek 5. ledna
02:00 semifinále Česko – Kanada
18:00 o udržení Bělorusko – Dánsko (případný 3. zápas)
22:00 o 3. místo
Sobota 6. ledna
02:00 finále

Vítěznou ale trnitou cestu odstartoval Filip Zadina, který byl prvním střelcem utkání. A opět využitá přesilová hra, které Čechům nezvykle na turnaji vycházejí, mají úspěšnost okolo 50 procent! „Je to tam, neuvěřitelné. Hráli jsme skvěle, jsem šťastní, našemu brankáři vděčíme za hodně," děkoval dvougólový střelec duelu.

Finové byli favoriti zápasu, ale padli. Někteří odborníci je pasovali až na finálový souboj. Ne, skončili už ve čtvrtfinále. „Měli jsme spoustu šancí, abychom dostali puk do branky, ale Češi stále bojovali a jejich brankář byl úžasný," uznal finský trenér Jussi Ahokas.

Pro Česko skončilo období sucha, nedostižného semifinále. Naposledy slavili bronz v roce 2005. Finsko mezitím získalo zlato v letech 2014 a 2016. Teď ale tým ze severu Evropy jede domů a Česko bude hrát ve čtvrtek v noci s Kanadou o finále.

Nastoupí po turnaji Češi do letadla s medailí na krku?

„Je to už třináct let, dnes to ale nekončí, musíme tvrdě pracovat, chceme získat medaili, když jsme v semifinále," zavelel po Finech jednoznačně Reichel, který byl jedním z těch, který se v českém dresu zasloužil o postup. Navíc rozšířil úspěšnou rodinnou historii.

Porazí Česko Kanadu v semifinále MS dvacítek v Buffalu?
Ano
50,3 %
Ne
49,7 %
Celkem hlasovalo 69721 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Pavouk - MS v hokeji do 20 let

  • Čtvrtfinále

  • 02.01.18      22 : 00 Buffalo
    Kanada Kanada Švýcarsko Švýcarsko
    8 : 2
  • 02.01.18      18 : 00 Buffalo
    Česká republika Česko Finsko Finsko
    4 : 3
    po sam. nájezdech
  • 03.01.18      00 : 00 Buffalo
    Švédsko Švédsko Slovensko Slovensko
    3 : 2
  • 03.01.18      02 : 00 Buffalo
    Spojené státy USA Ruská federace Rusko
    4 : 2
  • Semifinále

  • 05.01.18      02 : 00 Buffalo
    Kanada Kanada Česká republika Česko
    7 : 2
  • 04.01.18      22 : 00 Buffalo
    Švédsko Švédsko Spojené státy USA
    4 : 2
  • Finále

  • 06.01.18      02 : 00 Buffalo
    Švédsko Švédsko Kanada Kanada
    1 : 3
  • 05.01.18      22 : 00 Buffalo O 3. místo
    Spojené státy USA Česká republika Česko
    9 : 3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články