Hlavní obsah

Hokejisté nedokázali proměňovat šance

PRAHA

Nedělat zbytečné fauly a hlavně víc proměňovat šance, takové poučení našel trenér hokejové reprezentace Alois Hadamczik z libereckého Poháru České pojišťovny, kde Česko skončilo se dvěma body poslední. Hadamczik označil čtvrté místo pro vzorně bojující tým za kruté.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Jaroslav Hlinka (vpravo) se pokouší překonat ze samostaného nájezdu finského brankáře Wallinheima.

Článek

Herně ale tým nepropadl a z těsných porážek se Švédy a Rusy není nutné na startu sezóny dělat tragédii. "Dojem z fungování mužstva mám skutečně dobrý a vážím si předvedené hry. Rozhodující jsou však výsledky a s nimi nemůžeme být spokojeni. Podepsala se na nich hlavně špatná koncovka a v některých fázích i časté oslabení. Kombinace, nasazení a herní odvaha byly na příkladné úrovni, tým vzorně bojoval, o to víc je pak pro kluky těžké, snad až kruté přijmout, že se vydali na dno sil a přesto končí až čtvrtí," míní trenér Alois Hadamczik.

Národní mužstvo mělo v každém ze tří zápasů přes třicet střel, jenže gólů dalo jen sedm, přičemž z útočníků se trefili jen Marek a Burger. Nejvíc šancí zahazovali Sýkora s Hořavou, ale trápili se i další a za neefektivní koncovkou stojí podle trenéra rovněž kvalita soupeřů.

"Hráči zjišťují, že na mezistátní scéně nemají tolik času, protože propracovaný obranný systém soupeřů je většinou nepouští k dorážkám. Scházelo mi pak z naší strany trochu drzosti, kdy se jde po hlavě do branky. Musíme na lepší zakončení klást důraz," uvažuje.

"Soupeře jsme uměli i přetlačit a měli vyložené šance, které se na mezistátní úrovni prostě musí proměňovat, jenže v koncovce týmu chybělo štěstí," říká za hráče kapitán Jaroslav Hlinka.

Mrzely chyby zadáků

Hadamczik postrádal i větší podíl obránců na ofenzívní síle v přesilovkách. "Nedokázali víc podržet puk nebo odtáhnout soupeře, chyběla mi od nich taky rychlejší střela i větší obratnost při rozehrávce," líčí kouč, jehož mrzela i nedisciplinovanost a chyby beků.

"Musíme ale do tak těžkých zkoušek jít, aby se pak ukázalo, že někteří hráči ještě pro národní tým nedozráli, ale jiní si v Liberci zase o další šanci řekli," tvrdí Hadamczik, podle nějž ale všichni nominovaní dělali maximum. "Přístup byl famózní. Někdo má však hranici výkonnosti o deset procent níž, jiný zase výš. Hráči, kteří obstáli, se objeví i v nominaci na listopadový turnaj Karjala, ale u čtyř pěti jmen ze soupisky pro liberecký turnaj mám pocit, že tempu mezinárodního hokeje nestačili, ale konkrétní jména říkat nechci," míní kouč.

Reprezentanty těšilo, že se v průběhu turnaje mírně zvedala i návštěvnost českých zápasů, i když v průměru zůstala pod čtyřmi tisíci diváky a moderní Tipsport Arena byla zaplněná sotva z poloviny.

"Bohužel zbylo dost prázdných sedadel, i když parta hráčů po herní i morální stránce snad dokázala diváky pobavit a strhnout," soudí trenér. Na nedělní zápas s Ruskem pořadatelé dokonce umožnili fanouškům v reprezentačním dresu volný vstup. "To byl jen okamžitý nápad, český hokej si nezaslouží, abychom ho dávali zadarmo," tvrdí ředitel turnaje Mojmír Šatava.

Reklama

Související témata: