Hlavní obsah

Dvacet let od otevření zlaté brány. Jak žijí hokejové legendy

Martin KézrPrávo

Návrat zimních her na asijský kontinent je pro český hokej trochu symbolický, vždyť i v roce 1998 fanoušci v celé zemi vstávali brzy ráno, aby sledovali přenosy z Nagana. Snad každý už někdy slyšel z televize, jak hokejisté slovy komentátora Roberta Záruby „otevírali zlatou bránu“ a „jak se přepisovaly dějiny“. Připomeňme si sportovní i životní osudy třiadvaceti zlatých hochů, jejichž kouč Ivan Hlinka tragicky zemřel po autonehodě v srpnu 2004.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Zlatý tým z Nagana po 20 letech (zleva): Josef Beránek, Jaroslav Špaček, Pavel Patera, Martin Procházka, Jiří Dopita, Martin Straka, Libor Procházka, Dominik Hašek, Robert Lang, Jiří Šlégr, Richard Šmehlík, Robert Reichel, David Moravec, Martin Ručinský, František Kučera a Milan Hnilička.

Článek
Fotogalerie

Dominik Hašek

Získal dvakrát Stanley Cup, vychytal titul Pardubicím a definitivně ukončil kariéru po svém třetím návratu k hokeji až v roce 2011. Věnoval se pak Síni slávy, nyní se snaží podnikat s energetickými nápoji.

Roman Čechmánek

Prožil vsetínskou éru šesti titulů, získal zlato na MS a loučil se po sezóně 2008/2009 v třinecké brance. Jeho podnikatelské aktivity vyústily v bankrot, kvůli finančním problémům také stanul před soudem. Teď trénuje druholigový Hodonín.

Milan Hnilička

V Naganu až třetí gólman vychytal světové zlato o tři roky později a po ukončení kariéry v roce 2010 zůstal u hokeje jako funkcionář. Do Pchjongčchangu jel jako generální manažer národního týmu, zároveň sedí v Poslanecké sněmovně.

NAGANO V ČASE
Úterý 20. 2.Co dnes dělají zlatí hokejisté
Středa 21. 2.Jak vzpomíná Jiří Šlégr
Čtvrtek 22. 2.Co psalo Právo před 20 lety
Pátek 23. 2.Co říká mladým turnaj století

František Kučera

Obránce přispěl i ke zlatému hattricku (světové tituly 1999 až 2001). Kariéru pak ukončil ve Slavii a teď s bratrem provozuje halu v pražských Letňanech a je spolumajitelem místního klubu Letci.

Jaroslav Špaček

Do sbírky si přidal i zlato z MS. Po návratu z NHL ještě v play off nastoupil do obrany Plzně a pomohl jí před pěti lety k historickému titulu. Na letošních ZOH je asistentem kouče národního týmu.

Petr Svoboda

Nejstaršímu z naganských obránců je už 52 let. Autor vítězné branky ve finále proti Rusku krátce po olympiádě ukončil kariéru. V současnosti dělá hráčského agenta.

Richard Šmehlík

Obránce, jenž vítěznou euforii odnesl šrámem ve tváři (po neúmyslném zásahu hokejkou od gólmana Haška), získal i Stanley Cup. Hokej přestal hrát v roce 2003. Nyní nedaleko Buffala, kde se usadil, provozuje hotel pro psy. Zároveň vyučuje brazilské bojové umění jiu jitsu.

Roman Hamrlík

V NHL ukončil kariéru teprve před pěti lety. K návratu do Zlína, kde trénuje jeho bratr, se obránce přemluvit nenechal. V Montrealu má hokejovou školu a loni v létě se tam i oženil.

Jiří Šlégr

Hromotluk z obrany přidal i prvenství z MS a zisk Stanley Cupu, stal se tak členem Triple Gold Clubu. Kariéru mu před pěti lety ukončily bolesti zad, pak vyzkoušel i politickou dráhu a nyní stojí na litvínovské střídačce jako kouč.

Libor Procházka

Nenápadný bek oslavil i zlato z MS a kariéru ukončil před třemi roky v Kladně, kde nyní vede hokejový potěr.

Jaromír Jágr

Další člen Triple Gold Clubu, hrající legenda. Nejen v Česku, ale i v NHL jako jediný z naganské party se v téměř 46 letech stále aktivně věnuje hokeji. V Calgary ho pronásledovala zranění, vrátil se do Kladna, kde nastupuje v první lize za Rytíře.

Martin Straka

Do sbírky přidal titul mistra světa a jako plzeňský patriot pomohl k extraligovému triumfu klubu, který už předtím získal do vlastnictví. Teď mu šéfuje na plný úvazek jako kouč i generální manažer.

Vladimír Růžička

Kapitán naganských šampiónů hned po ukončení kariéry v roce 2000 začal trénovat a přivedl ke dvěma titulům Slavii i národní tým na MS. Zažil i pár osobních malérů, včetně soudu, nyní trénuje v Chomutově.

Pavel Patera

Centr, jenž se stal celkem třikrát i mistrem světa, ukončil kariéru po sezóně 2014/2015 v Olomouci. Teď trénuje doma v Kladně prvoligové Rytíře a sleduje tenisové krůčky své dcery.

Martin Procházka

Šikovný útočník z kladenské líhně se může chlubit čtyřmi zlatými medailemi z MS. Hrát přestal v roce 2010, pak se účastnil taneční soutěže StarDance, působil jako mluvčí reprezentace a nyní trénuje druholigové Řisuty.

Milan Hejduk

Skvěle rozjetou kariéru završil před čtyřmi lety v Coloradu, kde se dočkal pocty – pod střechou haly visí jeho dres. U hokeje ale vydržel, trénuje v Denveru děti včetně svých 13letých dvojčat.

Robert Lang

V NHL hrál útočník až do sezóny 2009/2010, pak už zůstal s rodinou za oceánem, kde obchoduje s realitami, vedle toho se věnuje golfu i potápění a rybaří se svými syny.

Robert Reichel

V roli kapitána zažil zlaté tažení při mistrovstvích světa. Kariéru ukončil v roce 2010, pak trénoval Litvínov i juniorskou reprezentaci a v jeho stopách dnes úspěšné kráčí 19letý syn Kristian.

Martin Ručinský

Hvězdnou kariéru uzavřel před čtyřmi lety vysněným titulem s Litvínovem, minulou sezónu si zkusil i roli generálního manažera reprezentace při SP i na MS, teď se snaží hodně cestovat.

David Moravec

Útočník s čichem na góly se proslavil i zlatou trefou na MS 2001. Hokej hrál ještě před čtyřmi lety, pak si zkusil roli manažera u ženské reprezentace a nyní komentuje jako expert ČT sport.

Jiří Dopita

Patřil k pilířům národního týmu při zlatém hattricku. Kariéru uzavřel před pěti lety v útoku Olomouce, kterou pak vlastnil a trénoval. Objevil se i na střídačce Třince a nyní vede prvoligový Vsetín.

Josef Beránek

Hokej hrál až do roku 2010 ve Slavii, kde zkusil i trénovat. Nedopadlo to pro něj slavně, stejně jako další angažmá na střídačce Mostu.

Jan Čaloun

Ještě přidal do své sbírky zlato z MS, dráhu útočníka uzavřel před osmi lety a od té doby působí jako funkcionář v prvoligovém Ústí nad Labem.

Reklama