Hlavní obsah

Nástupcem Jandače u reprezentace byl zvolen Říha. Přichází i nový generální manažer

Praha

Překvapení se nekoná, vše dopadlo podle původních předpokladů. Nástupcem Josefa Jandače na postu hlavního trenéra české hokejové reprezentace byl jmenován Miloš Říha starší. Na svém čtvrtečním zasedání o tom jednomyslně rozhodl jedenáctičlenný výkonný výbor Českého svazu ledního hokeje v čele (ČSLH) s jeho prezidentem Tomášem Králem. Novým generálním manažerem pak byl zvolen Petr Nedvěd!

Foto: Petr Horník, Právo

Miloš Říha byl zvolen trenérem české hokejové reprezentace.

Článek

Říha podepíše s hokejovým svazem smlouvu na dva roky a prvním jeho úkolem bude vybrat si své asistenty a spolu s dalšími členy realizačního týmu je předložit ke schválení výkonnému výboru ČSLH.

Členové výkonného výboru volili mezi třemi adepty na uvolněné místo po Jandačovi, jenž po dvou letech strávených jako hlavní kouč na střídačce nároďáku povede od příští sezóny Magnitogorsk v KHL. Kromě Říhy byli ve hře o uvolněnou židli i liberecký Filip Pešán a třinecký Václav Varaďa, který má od nadcházejícího ročníku převzít právě po Pešánovi reprezentaci do dvaceti let.

Volba nakonec padla na nejstaršího z trojlístku uchazečů, devětapadesátiletého Říhu. V jeho prospěch hrál i fakt, že na rozdíl od Pešána s Varaďou není zatížen prací u klubu a naplno se tak může věnovat národnímu mužstvu.

„Miloš Říha je v uvozovkách na řadě, přestože má svůj věk. Nikdy šanci u národního týmu nedostal a osobně si myslím, že je to renomovaný trenér, který toho hodně dokázal," řekl o Říhovi před měsícem generální sekretář ČSLH Martin Urban.

Původně přitom Říha nebyl první volbou, svazová generalita nejprve měla vyhlédnuté Martina Straku a Libora Zábranského. Majitelé a šéfové plzeňského klubu resp. brněnské Komety ale nabídku odmítli.

Výkonný výbor, který rozhodoval o novém trenérovi:
Prezident
Tomáš Král
Viceprezidenti
Aleš Pavlík
Miloslav Šeba
Petr Bříza
Členové
Otakar Černý ml.
Karel Jankovič
Aleš Kmoníček
Bedřich Ščerban
Jiří Šlégr
Milan Vacke
Libor Zábranský

Říha naposledy vedl Slovan Bratislava, loni v říjnu byl ale po více než dvou letech po sérii neuspokojivých výsledků odvolán. V Kontinentální lize trénoval i Spartak Moskva, Petrohrad, Omsk a Atlant Mytišči, se kterým před sedmi lety postoupil do finále soutěže a byl za to tehdy oceněn jako nejlepší trenér KHL za sezónu 2010/11. V ruské Superlize pak trénoval Chimik Voskresensk. V české extralize vedl Spartu, Karlovy Vary a nejdéle Pardubice, s nimiž získal dvě stříbra.

Charizmatický kouč se tak stal devátým trenér v historii české reprezentace. Před ním ji vedli Ivan Hlinka, Luděk Bukač, Josef Augusta, Slavomír Lener, Vladimír Růžička, Alois Hadamczik, Vladimír Vůjtek a Josef Jandač.

Nedvěd si vyzkouší funkcionářskou činnost

Jmenování Petra Nedvěda na post generálního manažera národního týmu může působit jako poměrně riskantní volba, neboť někdejší vynikající útočník, jenž má na svém kontě téměř tisícovku startů v NHL, dosud nemá s jakoukoliv funkcionářskou činností zkušenosti.

Dnes šestačtyřicetiletý Nedvěd, který ve své hráčské kariéře reprezentoval Kanadu i Českou republiku, ve funkci střídá Jiřího Fischera, jenž se podílel na skladbě týmu pro letošní mistrovství světa v Dánsku.

Je jmenování Miloše Říhy trenérem hokejové reprezentace správnou volbou?
Ano
28,8 %
Ne
12,6 %
Čas ukáže
58,6 %
Celkem hlasovalo 13505 čtenářů.

Reklama

Související témata:
  3 : 0 Česko - Švýcarsko 3 : 0 dohráno
20240425T14 : 00:00+0200
Česko vs. Švýcarsko
Česko vs. Švýcarsko
Česko
Švýcarsko
  Kanada - Česko zítra 18 : 00
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko