Hlavní obsah

Čeští hokejisté sbírali v Jágrově Pittsburghu síly na divokou jízdu

Pittsburgh

Desetihodinovou cestu za oceán zvládli bez problémů, den volna ale přišel k duhu. České hokejisty čeká ve středu v Pittsburghu poslední přípravný duel před startem Světového poháru. Rychlá aklimatizace bude jedním z faktorů, který rozhodne, zda dopadne dobře.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jakub Voráček před letištní halou.

Článek

Po dvou zápasech s Ruskem potká výběr trenéra Josefa Jandače mužstvo Severní Ameriky do 23 let. V aréně, v níž v sezóně nastupují poslední vítězové Stanley Cupu - tým Penguins - se dá čekat divoká jízda. „Tihle mladí kluci jsou nejvíc nabruslený tým na turnaji. Ale určitě nehrají bezchybný hokej, takže je potřeba ty jejich chyby trestat," tvrdil Tomáš Plekanec.

Ve městě, kde Jaromír Jágr prožil nejlepší roky kariéry, je teď krásné slunečné počasí. Ani český kapitán tak neodolal dopolední procházce a mohl narazit třeba i na ruského gólmana Bobrovského, který bloumal pittsburskými ulicemi se sluchátky na uších. Sborná tu totiž ještě sehraje přípravu s domácí Kanadou. „Tady ve městě toho sice moc není, je ale potřeba se trochu projít, nebudu jen sedět na pokoji," řekl Plekanec.

Posilovna, sauna i kino

Češi svůj pittsburský stan rozprostřeli v luxusním hotelu Fairmont v centru města, kde mají naprostý klid a komfort. Obránce Zbyněk Michálek tak dnes dopoledne zamířil do posilovny, útočník Ondřej Palát se rozhodl dopřát si saunu. „Asi zajdu do kina," plánoval si zase Roman Polák.

Každý z hráčů má trochu jiný recept na překonání časového posunu. Obecně platí, že po cestě do zámoří je potřeba výrazně kratší čas na to, aby se člověk ‚srovnal'. „Do zápasu máme tři dny, což myslím, není zase tak hrozné. Kluci jsou zvyklí. Někdo se půjde natáhnout třeba i odpoledne. Budeme potřebovat hodně sil," poznamenal asistent Jaroslav Špaček.

Polákovi se vyplatilo přes noc neusnout

Hráči jsou profesionálové a NHL je v tomto směru zdatně vycvičila. „V letadle jsem se snažil neusnout, což se povedlo. A skoro celou noc jsem pak prospal, takže jsem byl docela mile překvapený," líčil Polák. „To já si šel lehnout v deset a v šest ráno mě vzbudil hrozný hlad, tak jsem pádil na snídani," dodal Palát.

Ale třeba Jakub Voráček už tak svěží nebyl. „Týden byl docela náročný, hodně cestování, a já na tom s těmi časovými posuny moc dobře nejsem," prohlásil útočník Philadelphie, který v neděli po příletu vynechal i pittsburský koncert svého oblíbence Bruce Springsteena. „Lákalo mě to, ale byl jsem unavený, takže jsem radši odpočíval..."

Od úterka už je lenošení konec. Středeční test naznačí, jak na tom český tým před startem Světového poháru opravdu je. „Bude to zápas nahoru, dolů, žádné zastavování. Kluci už jsou trošku rozježdění, ale vždycky je to o chybách. Kdo jich udělá víc, prohraje," řekl Špaček.

Reklama