Hlavní obsah

V Pittsburghu chytal Crosbyho s Malkinem. Teď tu bude Polák krotit nadupané mladíky

Marek Burkert (Pittsburgh)Sport.czPrávo

Ve středu si čeští hokejisté zahrají poslední přípravu před začátkem Světového poháru. V Pittsburghu je čeká nadupaný tým Severní Ameriky do 23 let. V místní aréně Consol Energy Center si jako poslední z hráčů výběru zahrál obránce Roman Polák, který v dresu San Jose marně bojoval o vítězství ve finále Stanley Cupu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Roman Polák na srazu hokejové reprezentace před Světovým pohárem.

Článek

Jsou to nepříjemné vzpomínky?

Myslím, že teď to bude něco jiného. Je to s reprezentací a je tady jiný výběr kluků. Když jsme tu hráli finále, tak měl Pittsburgh vynikající tým a ve finále ukázal sílu. Asi nás ale čeká zápas, který se bude hrát v trošku jiném tempu než ty dva proti Rusům.

Co se dá čekat od pittsburských diváků? Vezmou spojený kanadsko-americký tým za svůj?

To nevím, ale lidi tady mají rádi hokej. Uvidíme, jestli na nás budou bučet.

Je pro vás pittsburská aréna něčím výjimečná?

To asi ne. Je jako jakákoli jiná hala v NHL, ale hrálo se mi tady dobře. Je to nová aréna, kde je vynikající zázemí pro hráče.

Penguins byli v devadesátých letech spojeni s Jaromírem Jágrem, trénoval tu také Ivan Hlinka, hrála tu spousta Čechů. Patřili před vaším vstupem do NHL k vašim oblíbeným týmům?

To vůbec ne. Když jsem byl kluk, tak jsme to ani moc nesledoval kvůli posunu času. Pro mě byli jako každý jiný tým.

V čem byli ti letošní Penguins v čele s Crosbym a Malkinem lepší než zbytek NHL?

Měli dobrý tým a dokázali si formu načasovat tak, že během roku se drželi na postupových příčkách a pak se rozjeli v play off.

Pittsburskou rychlostí se teď všichni inspirují. Severoamerické mužstvo do 23 let bude bruslit určitě také hodně svižně. Nebo čekáte něco jiného?

Určitě tam budou ti kluci lítat. Mají to i tak postavené, aby šli do toho hodně bruslařsky. My si musíme naopak zvyknout na to užší kluziště. Měli jsme sice úzké v Rusku, ale ne až tak a délka byla snad stejná, jako je normálně v Evropě. Pak zase o něco větší led v Praze, teď to bude na klasickém úzkém... Budeme si na to muset dát pozor, od toho bude ale úterní trénink, ať si na to zvykneme.

Cítíte, že české výkony jdou nahoru?

Jsou to zatím jen přípravné zápasy. Zkoušíme si taktiku a říkáme si, co budeme dělat. Má to ale tendenci, že se zlepšujeme, tak doufám, že to tak bude i v příštích zápasech. Hrajeme to, co bychom chtěli, ale jsou to pořád jen přípravné zápasy. Zkoušíme si věci, jak to budeme hrát.

Může hrát ještě roli časový posun?

Uvidíme, jak se srovnáme. Vždycky to pár dní vezme, ale já si myslím, že když se letí z Evropy sem, tak to není tak strašné, jako když se letí zpátky. Já v neděli zkoušel v letadle neusnout, což se povedlo. Na pondělí jsem spal skoro celou noc, i když jsem se samozřejmě budil. Ale byl jsem mile překvapený, že jsem měl i celkem kvalitní spánek.

Reklama