Hlavní obsah

Češi přípravu na Světový pohár zvládli, Jandač ale nechce stavět vzdušné zámky

Praha/Pittsburgh

Konec přípravných zápasů před hokejovým Světovým pohárem. Každý z osmi týmů měl v plánu tři utkání, aby se před měřením sil v Torontu, které se vrací do kalendáře po dvanácti letech, sehrál. Jaké jsou po přípravách prognózy? Kde hledat favority a outsidery?

Foto: Charles Leclaire, Reuters

Střelec české branky Ondřej Palát (18) atakovaný Jackem Eichelem (15) z Výběru Severní Ameriky.

Článek
Fotogalerie
Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Čeští hokejisté porazili v přípravě na Světový pohár Výběr Severní Ameriky

Mezi týmy, které by neměly postoupit ze základní skupiny do semifinále, má být podle zámořských expertů také český výběr. Ale ten si v přípravě nevedl špatně. Porážka v Rusku, poté výhra v Praze proti stejnému soupeři. Na závěr vítězství nad Výběrem Severní Ameriky, který do zápasu s Českem neprohrál. Severoameričtí mladíci do 23 let si poradili s Výběrem Evropy 4:0 a 7:4. Až s týmem trenéra Josefa Jandače prohráli 2:3.

České mužstvo v improvizované tabulce skupiny A obsadilo nakonec třetí místo, když získalo čtyři body stejně jako USA a Kanada. Skupinu B by vyhrál Výběr Severní Ameriky, když dosáhl také na čtyři body. Stejný počet si připsali i Rusové.

„V prvním (utkání) jsme mohli proti Rusům klidně vyrovnat a teď jsme dvakrát vyhráli, co víc si přát. Do turnaje musíme jít s hlavami nahoře," řekl po posledním zápase brankář Michal Neuvirth.

Skupina A:
TýmyBodySkóre
1.USA49:9
2.Kanada410:8
3.Česko47:7
4.Výběr Evropy210:13
Skupina B
1.Výběr Severní Ameriky413:7
2.Rusko47:7
3.Švédsko310:12
4.Finsko28:11
(Zdroj: www.wch2016.com)

Národní tým odehraje základní skupinu v Torontu s Kanadou, USA a Výběrem Evropy. S těmi se v přípravě nepotkal, ale čeští hokejisté porazili první dva z druhé improvizované skupiny. Potvrdí výsledky i při Světovém poháru?

Nejvíce gólů v přípravě vstřelil Výběr Severní Ameriky (13), naopak nejméně produktivní byly výběry Česka a Ruska (7). Nejvíce branek obdržel Tým Evropy (12), nejméně Česko, Rusko a Výběr Severní Ameriky (7).

„Bylo tam nasazení, bojovnost. Nahrály nám výkony brankářů a myslím si, že ve hře pět na pět, a to nechci stavět nějaké vzdušné zámky, máme šanci. Nesmíme být prostě vylučovaní a nesmíme zbytečně ztrácet puky," dodal po výhře nad Výběrem Severní Ameriky trenér Josef Jandač.

Ze základní skupiny postupují dvě mužstva do semifinále.

Přípravná utkání na Světový pohár
Švédsko - Finsko2:3pp
Česko - Rusko3:4
Výběr Severní Ameriky - Výběr Evropy4:0
Kanada - USA2:4
Rusko - Česko1:2sn
Finsko - Švédsko3:6
USA - Kanada2:5
Výběr Evropy - Výběr Severní Ameriky4:7
Finsko - USA2:3
Česko - Výběr Severní Ameriky3:2
Švédsko - Výběr Evropy2:6
Rusko - Kanada2:3pp
Postoupí Češi ze základní skupiny?
Ano
79,5 %
Ne
20,5 %
Celkem hlasovalo 1441 čtenářů.

Reklama