Hlavní obsah

Miliardový tanec. Hráči chtějí hrát Světový pohár i olympiádu. Co na to účetní NHL?

Praha

Alexander Ovečkin je velké hokejové jméno, on to ví. Útočník Washingtonu je excelentním střelcem, lídrem týmu. Nyní se připravuje s Ruskem na Světový pohár, který se vrací po dvanácti letech. Další akce, která zasáhne hráče a kluby především z NHL. Každý rok mistrovství světa, jednou za čtyři roky olympiáda. A u té ještě není jisté, zda se jí hráči z NHL opět účastní. Třeba Ovečkin už to ale ví, bez ohledu na rozhodnutí zámořské ligy, on pojede v roce 2018 do Jižní Koreje.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ruský útočník Alexander Ovečkin (vlevo) a Oleg Znarok. Já na olympiádu pojedu, trenére.

Článek

Nyní hokejový svět řeší Světový pohár v Torontu, přesto se otázka olympijských her objevuje. Na současném turnaji je 184 hráčů z NHL, pouze 11 z nich hrálo podle serveru thehockeynews.com na Světovém poháru před 12 lety.

Hokejová budoucnost pod pěti kruhy ve spojení s hráči ze zámoří je nejasná. Jednání, obchod, peníze, výhody, nevýhody, to vše hraje roli. „Mé rozhodnutí je stejné. Nevím, co se bude dít, musíme počkat, uvidíme. Je to situace, kdy nevíte, ale já jsem řekl, že budu hrát," zopakoval svá slova Ovečkin na setkání s novináři v Torontu.

Olympiáda má mezi hráči zvuk

Pokud budou vysláni hráči NHL do Pchjongčchangu, majitelé klubů budou muset ligu na dva týdny stopnout a riskovat, že se jejich hráči zraní, a to na turnaji, ze kterého nemají přímý zisk. A to je také důvod, proč klesá zájem vyslat zástupce NHL na olympiádu. Na druhé straně stojí ale samotní hráči, ti mají chuť obléci národní dresy a vyjet na olympijský led.

„Myslím, že olympiáda je stále pro hráče zvláštní. Někdo se mě ptal na tradici Světového poháru, a abych byl upřímný, není to speciálně moc o tradici. Já vyrůstal sledováním mistrovství světa juniorů a olympijských her, to byla speciální záležitost," nechal se slyšet Jonathan Toews, hráč Chicaga Blackhawks.

Thehockeynews.com připomíná, že olympiáda je záležitost, kde mají zápasy náboj. Světový pohár je prestižní, ale je také dolarovou akcí pro pokladnu NHL a hráčskou asociaci NHLPA. Pokud budou tito dva velcí hráči chtít, aby byl Světový pohár jednou z nejvýznamnějších událostí, nemá pro ně smysl se angažovat na olympiádě.

Přinese Světový pohár 60 miliónů dolarů?

„Je to těžká věc. Myslím, že každý chce stále hrát na olympijských hrách, to je jisté," řekl Patrik Kane z Chicaga. „Kluci chtějí hrát na olympijských hrách, jsou hrdí, že reprezentují svoji zemi, vždy přijedou a chtějí hrát se svými kamarády," přidal se Anže Kopitar, slovinský hráč Los Angeles Kings, který se v Torontu představí ve Výběru Evropy. Ten je složen z hokejistů z osmi zemí Evropy. Tedy žádná hymna a hrdost bojovat za svoji vlast. Na olympiádě to je jiné.

„Myslím, že čím více turnajů, tím lépe. Nemyslím si, že se bude chtít utopit aura těchto akcí. Nepamatuji si, že bych slyšel nějakého hráče říct. Ne, já nechci jet," řekl si své také kanadský útočník Steven Stamkos z Tampy Bay.

Paradoxně může hodně napovědět účetní četa, která spočítá příjmy a výdaje Světového poháru. Už nyní se hovoří o zisku 60 miliónu dolarů ze Světového poháru, což je 1 miliarda a 440 miliónů korun. Při rovném dělní mezi NHL a NHLPA jde o 30 miliónů pro každou stranu. V případě týmů jeden milión dolarů na klub. Je to dost?

Co je pro vás více?
Olympijské hry
86,2 %
Světový pohár
4,1 %
Turnaje se nedají porovnávat
9,7 %
Celkem hlasovalo 14897 čtenářů.

Reklama

Související témata: