Hlavní obsah

Vzpoura ruského mládí a let ptáka. Bolavé srdce zůstalo Severoameričanům

Praha

Hokejové povstání ve druhé třetině vše změnilo. Rusko porazilo na Světovém poháru Výběr Severní Ameriky 4:3. Pro vítěze bylo rozhodujících 6 minut a 14 sekund prostřední části, kdy soupeř čtyřikrát inkasoval. Domácí tým vedl 1:0, ale stačilo pár střídání a bylo to 1:4.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih zápasu Rusko - Severní Amerika.Video: sntv

 
Článek

„Samozřejmě jsme věděli, že nemůžeme ztratit další zápas. Pokud bychom prohráli, byl by to konec na turnaji. Myslím, že jsme hráli solidně ve druhé třetině, také jsme měli dobrá oslabení. Mohli jste vidět, každý z nás se pro výsledek obětoval," citoval server nhl.com Alexandra Ovečkina.

„Byly tam emoce, hraju hodně FIFU, odtud mám tu oslavu," popsal své vítězné mávání rukama Jevgenij Kuzněcov, který připomínal při radostném tanečku ptáka.

Rusko porazilo tým složený z hráčů do 23 let, mohlo by se zdát, že nezkušenost poslala k ledu Výběr Severní Ameriky. Ne, na druhé straně zaveleli k obratu mladíci. Ti ruští prostě v daný okamžik šesti minut byli lepší.

Ruská čtveřice střelců, to jsou hráči do 25 let. Jejich průměrný věk je 23 let a 284 dní. Vladislav Namestnikov, Nikita Kučerov, Jevgenij Kuzněcov a Vladimir Tarasenko, čtyřka, která dala Rusku na turnaji naději. K tomu Orlov, kterému bylo v červenci 25 let, strávil na ledě nejvíce času a 24letý Tělegin dvakrát odkulhal z ledu, když byl nastřelen pukem po blokování puku.

Nejdůležitější zákrok života

„Je opravdu jedno, kdo dává góly, my prostě chceme vyhrát zápas. Potřebovali jsme vyhrát, abychom zůstali naživu. Pokud bychom prohráli, byli bychom bez šance, to by bolelo u srdce. Cítíme se jako rodina," vyznal se Kuzněcov.

Rusové měli osm vyloučených, soupeř pět, ten jednou využil početní výhodu. Přitom mohlo být vše jinak, ale na kdyby se nehraje. Ve 26. minutě jel Connor McDavid sám na ruského brankáře. Tentokrát Kanaďan nedal šanci se téměř dvaceti tisícům divákům radovat z gólu, neproměnil. Devatenáctiletý talent nevyzrál na 28letého Rusa. „Strašně moc jsem se soustředil, bral jsem to jako nejdůležitější střelu života," řekl po zápase Bobrovskij.

Mladíci se otřepali, ještě snížili na 3:4, od 44. minuty jim chyběl jediný gól na srovnání stavu. Shayne Gostisbehere v posledních vteřinách byl blízko, ale puk skončil na pravé tyčce. Hlasité zklamání diváků a povzdech po pumelici. Kovová tyč zahrála pro Výběr Severní Ameriky truchlivý zvuk. „Ve třetí části jsme hráli dobrý hokej, ale deset minut ve druhé třetině nás stál celý zápas," přiznal McDavid, kapitán poražených.

Reklama

Související témata: