Hlavní obsah

Slepenec! Ostuda turnaje! Ne, Kruegerův tým bez budoucnosti i minulosti staví prognózy na hlavu

Toronto

Trénuje tým, který nemá minulost ani budoucnost. Na Světovém poháru v Torontu přesto mužstvo Evropy koučované Ralphem Kruegerem staví na hlavu všechny prognózy. V noci na středu už vyzve výběr hokejistů osmi zemí v prvním finálovém zápase domácí Kanadu.

Foto: Profimedia.cz

Trenér hokejistů Výběr Evropy Ralph Krueger

Článek

„Chci hlavně poděkovat NHL, že nám dala takovou příležitost," řekl rodák z kanadského Winnipegu, který ale úspěšně reprezentoval Německo, trénoval hokejový národní tým ve Švýcarsku a v současnosti působí jako ředitel anglického fotbalového klubu Southampton. „Těsně před semifinále se Švédy jsme v šatně sledovali zápas s West Hamem a výhra 3:0 nám dodala energii," líčil Krueger, který přijal odvážnou výzvu vést ze střídačky evropský výběr.

Všude zněly hlasy o mužstvu bez identity a motivace, případně o slepenci, který bude ostudou turnaje. Evropa ale zatím prohrála pouze ve skupině s Kanadou a její výkony jsou praktickou ukázkou, že i zkušenosti mohou být v současném ultrarychlém pojetí hokeje užitečné.

„Nikdo nám nedával šanci, že se dostaneme do finále. Když budeme mít štěstí a soupeř nebude mít den, může jít o zajímavé zápasy," řekl o bitvě s Kanaďany slovenský obránce Andrej Sekera a pro kouče měl slova obdivu: „Ralph je vynikající trenér, který umí dát hráčům motivaci. V jeho systému je veliká síla."

Hrajeme chytře, myslí Nielsen

Krueger, jenž vedl v NHL Edmonton a v únoru 2014 se podílel jako člen realizačního týmu i na kanadském olympijském zlatu, nyní složil z kádru se šesti Slováky a Němci, čtyřmi Švýcary, třemi Dány a po jednom Rakušanovi, Francouzi, Norovi a Slovinci fungující mužstvo. „Hrajeme chytře, tím dostáváme soupeře do úzkých," míní útočník Frans Nielsen.

„Když se za deset či dvanáct let objeví v NHL hráč z Norska nebo ze Švýcarska, který jako kluk sledoval naše zápasy v Torontu a díky nim začal na sobě víc pracovat, bude to pro mě velká satisfakce," prohlásil Krueger. Pokud by Evropa zaskočila i Kanadu, jednalo by se o jednu z největších senzací hokejových dějin. „Velké okamžiky přicházejí nečekaně," řekl charismatický 57letý kouč.

Reklama

Související témata: