Hlavní obsah

Světový pohár, nebo olympiáda? Legendární Larionov má jasno. Souhlasíte s ním?

Moskva/Praha

Sjeli se na něj ti nejlepší současní hokejisté, stejně jako tomu bylo na posledních pěti olympijských hrách počínaje Naganem v roce 1998. Legendární sovětský resp. ruský centr Igor Larionov tvrdí, že Světový pohár je sice skvělou akcí, s turnajem pod pěti kruhy se ale vůbec nedá srovnávat.

Foto: Profimedia.cz

Slavný útočník Igor Larionov při utkání hokejových legend.

Článek

„Světový pohár je přitažlivý zejména proto, že jde o střet několika atraktivních herních stylů. Silně na mě zapůsobila hlavně hra mladíků ze Severní Ameriky, kteří ukázali, že už teď jsou hvězdami světového hokeje. Jejich nápaditá a rychlá hra byla něco na způsob Messiho, Neymara nebo Suáreze ve fotbalové Barceloně," vyznal se v rozhovoru pro championat.com dnes pětapadesátiletý Larionov, který získal se Sovětským svazem v roce 1981 na Kanadském poháru, předchůdci toho Světového, zlaté medaile.

„Jenže na rozdíl od Světového poháru jsou olympijské hry celosvětovým fenoménem a z hlediska popularity globálního publika nemají konkurenci. Světový pohár je postavený na požadavcích NHL, ale zájem hráčů reprezentovat na olympiádě nic nepřevýší," má jasno Larionov, olympijský vítěz ze Sarajeva (1984) a Calgary (1988).

„Olympiáda je sledovaná opravdu všude; i v Japonsku, Austrálii, Argentině nebo Africe. Získat jednou za čtyři roky medaili na olympiádě je i z pohledu hokejisty něco kolosálního," pokračuje legendární centr první formace moskevského CSKA i sovětské sborné.

Hráči NHL na příštích OH? Larionov je optimista

I kvůli znovuzavedení Světového poháru, který pořádá NHL s hráčskou asociací NHLPA, je nyní v ohrožení start hvězd z NHL na olympiádě 2018 v jihokorejském Pchjongčchangu.

Dohoda o uvolnění hráčů mezi Mezinárodní hokejovou federací IIHF a NHL dosud nebyla uzavřena, komplikací je i stanovisko Mezinárodního olympijského výboru, který oproti předešlým Hrám nehodlá přispívat na výdaje za dopravu a pojištění hokejistů.

Larionov je ale optimistou a věří, že ke konsenzu nakonec dojde. „Olympiáda je globální událost, ale i obchod. Každá z jednajících stran má svůj názor, ale brzy se dohodnou. Stejné to bylo i v minulosti, když se rozhodovalo o účasti hráčů z NHL ve Vancouveru a Soči. Hokej je nosným sportem olympijských her," tvrdí čtyřnásobný mistr světa a trojnásobný vítěz Stanley Cupu.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články