Hlavní obsah

USA - Česko 3:1Konec! Vynikající Dostál, přesto Češi na MS dohráli. Do semifinále jdou Američané

Praha
Aktualizováno

Brána úspěchu zůstala zavřena. Česká hokejová dvacítka prohrála v kanadské Victorii s USA čtvrtfinále mistrovství světa 1:3. Favorit předvedl dominantní a přesvědčivý výkon. Tým trenéra Václava Varadi držel především vynikající brankář Lukáš Dostál, Češi ale dokázali skórovat jen jednou a do semifinále postoupili Američané, kteří si duel o finále zahrají s Ruskem.

Foto: JONATHAN HAYWARD, ČTK/AP

Jan Kern a brankář Lukáš Dostál v utkání s Američany.

Článek
Fotogalerie

O jistotě českého čtvrtfinále rozhodlo až poslední utkání ve skupině. Hráči pod koučem Varaďou porazili Dánsko 4:0. Junioři obsadili v základní skupině A třetí místo, získali 5 bodů při skóre 8:8: Hráči USA skončili ve skupině B druzí, připsali si 10 bodů a skóre 18:9. S touto krátkou historií šla obě mužstva do čtvrtfinálového boje na šampionátu.

Filip Zadina, Martin Nečas a Martin Kaut. První, silný a nadějný útok dal před čtvrtfinále do jedné lajny Varaďa. Do branky poslal Lukáše Dostála. Boj mohl začít.

Pozor na fauly. Češi vstoupili do utkání jako tým, který vyfasoval nejvíce dvouminutových trestů. Proti nim stáli Američané, kteří měli před duelem nejlepší využití přesilovek - 35%!

Po pěti minutách hrál český výběr v šesti a přišlo první oslabení. Skvělý Dostál udržel čisté konto, Američané v početní výhodě předvedli velký kolotoč, ale neskórovali.

Za pět minut tu bylo další oslabení. Důvodem bylo zdržování hry českého gólmana. I v této dvouminutovce Američané dominovali, ale opět se neradovali z gólu. Za pár sekund už se radovali, a to v nešťastné 13. minutě. Češi se dostali do útočného pásma, vytvořili si šance, ale z brejku se tým USA prosadil. Klička a střela po ledě, úvodní trefu si připsal Cates.

České záblesky naděje, které ale Američané rychle vyřešili a odehráli zahajovací třetinu převážně v útočném pásmu. Sebevědomí, vyhrané osobní souboje a tlak, tím převyšovali soupeře z Evropy.

Foto: JONATHAN HAYWARD, ČTK/AP

Američan Dylan Samberg (4) se raduje po jednom z gólů proti ČR ve čtvrtfinále.

JONATHAN HAYWARD

Ve druhé třetině mohl hned v první minutě srovnat Ondřej Machala, ale jeho brejk neskončil gólem, netrefil branku. Češi vyrovnali částečně hru, jenže soupeř se dostal do brejku po chybě ve středním pásmu a Norris, který jel sám na Dostála, uspěl - 2:0.

V poslední třetině musel přijít velký obrat, pokud chtěli Češi myslet na postup. Opět se několikrát předvedl Dostál, který měl po padesáti minutách už čtyřicet zákroků.

Deset minut před koncem třetiny hráli Češi první přesilovku v utkání. A Kaut ji dokázal využít. Gól naděje. Šance klesla po třetím českém vyloučení, sedět šel Kaut na dvě minuty. Český tým byl v bránění aktivní, dokonce si vytvořil příležitosti na srovnání, ale skóre se neměnilo.

Jednou ale přece ještě. V poslední minutě se do prázdné branky trefil Chmelevski a bylo rozhodnuto - 3:1 pro USA a postup do semifinále MS.

Čtvrtfinále MS, Victoria
ČR - USA 1:3
Branky a nahrávky: 52. M. Kaut (Nečas, J. Jeník) - 13. Cates (J. Hughes), 27. Norris (Robertson), 60. Chmelevski (M. Anderson). Rozhodčí: Alarie (Kan.), Björk (Švéd.) - Goljak (Běl.), Šišlo (Rus.). Vyloučení: 3:1. Využití: 1:0. Diváci: 6263.
ČR: Dostál - J. Galvas, Kvasnička, D. Mikyska, F. Král, Bukač, Šalda - M. Kaut, Nečas, F. Zadina - J. Jeník, Hladonik, Machala - Hrabík, Kondelík, Lauko - Pekař, Kern, Pour - Plášek. Trenéři: Václav Varaďa, Aleš Krátoška a Patrik Eliáš.
USA: C. Primeau - Samberg, M. Anderson, Q. Hughes, Kemp, St. Ivany, M. Samuelsson, Miller - Norris, Robertson, Farabee - Madden, Barratt, Cates - Poehling, Cockerill, Wahlstrom - Chmelevski, O'Brien, Drury - J. Hughes. Trenéři: Mike Hastings, Jerry Keefe, Steve Miller a Scott Sandelin.
Další zápasy čtvrtfinále

Reklama

Související témata:

Pavouk - MS hokejistů do 20 let

  • Čtvrtfinále

  • 03.01.19      04 : 30
    Ruská federace Rusko Slovensko Slovensko
    8 : 3
  • 03.01.19      02 : 00
    Spojené státy USA Česká republika Česko
    3 : 1
  • 02.01.19      22 : 00
    Švédsko Švédsko Švýcarsko Švýcarsko
    0 : 2
  • 03.01.19      00 : 30
    Kanada Kanada Finsko Finsko
    1 : 2
    v prodl.
  • Semifinále

  • 04.01.19      22 : 00
    Ruská federace Rusko Spojené státy USA
    1 : 2
  • 05.01.19      02 : 00
    Švýcarsko Švýcarsko Finsko Finsko
    1 : 6
  • Finále

  • 06.01.19      02 : 00
    Finsko Finsko Spojené státy Usa
    3 : 2
  • 05.01.19      22 : 00 O 3. místo
    Švýcarsko Švýcarsko Ruská federace Rusko
    2 : 5