Hlavní obsah

Švédové se probouzejí ze zlého snu. Gigantické fiasko, kritizují hokejisty média

Vancouver/Stockholm

Zatímco čeští hokejisté už roky končí na velkých světových turnajích většinou daleko od medailí, Švédové na něco podobného rozhodně nejsou zvyklí. Reprezentace Tre Kronor do dvaceti let ale na MS v Kanadě připravila fanouškům hodně nepříjemný šok, jaký nepoznali už dlouhých třináct let.

Foto: JONATHAN HAYWARD, ČTK/AP

Švýcar Sandro Schmid a Švéd Fabian Zetterlund (vpravo) ve čtvrtfinále MS do 20 let.

Článek

Reprezentační dvacítka je vůbec chloubou propracovaného systému výchovy mládeže skandinávské hokejové velmoci. Na juniorském MS vyhrála v základní části 48 zápasů za sebou. Středeční čtvrtfinále se Švýcarskem nemělo znamenat vážnější hrozbu, jenže houževnatý outsider slavil nečekanou výhru 2:0.

Švédové si tak poprvé od roku 2006 nezahrají o medaili. „Vítězství Švýcarů je největším překvapením ve vyřazovacích bojích juniorského šampionátu od jejich výhry ve čtvrtfinále 2010 proti Rusku gólem Nina Niederreitera v prodloužení," poznamenal například redaktor TSN Gord Miller.

S mnohem většími emocemi pochopitelně referují o šokujícím vyřazení v samotném Švédsku. „Je to gigantické fiasko," nebere si servítky známý hokejový expert Sanny Lidström.

„Tohle bylo na švédské poměry hodně špatná hra. Vím, že jde jen o juniory, na které je velký tlak, ale musí být schopni hrát na mnohem vyšší úrovni," kritizoval Lidström.

List Expressen připomíná, že zatímco v základní části jsou Tre Kronor neporazitelní, v bojích kdo s koho už to tak slavné není. Během éry neporazitelnosti ve skupinové fázi mají v play off bilanci 13 výher a 15 porážek.

Hrob švédské reprezentace?

Ze skvělé éry posledních let dokázali vytěžit „jen" jedno zlato. To i sousední Finové slavili za předchozí čtyři roky dva světové triumfy.

„Odehráli jsme nejhorší zápas na turnaji. Nedosáhli jsme na úroveň, na níž jsme hráli ve skupině. Štve nás, že jsme nehráli maximum, když to bylo nejvíc potřeba. Je to typicky švédské. Jsme dobří, když o nic moc nejde. Když se hraje o všechno, tak to poděláme," sypal si popel na hlavu útočník Rickard Hugg.

Gord Miller z kanadské stanice TSN prozradil, jak mu jeho skandinávští kolegové připomněli, že Vancouver je hrobem švédského národního týmu s odkazem na čtvrtfinálové zklamání z juniorského MS 2006 a olympiády o čtyři roky později. Paradoxně právě pro tamní Canucks vychovala severoevropská velmoc prvotřídní hvězdy jako dvojčata Sedinovy či aktuálně Eliase Petterssona.

Reklama

Související témata:

Pavouk - MS hokejistů do 20 let

  • Čtvrtfinále

  • 03.01.19      04 : 30
    Ruská federace Rusko Slovensko Slovensko
    8 : 3
  • 03.01.19      02 : 00
    Spojené státy USA Česká republika Česko
    3 : 1
  • 02.01.19      22 : 00
    Švédsko Švédsko Švýcarsko Švýcarsko
    0 : 2
  • 03.01.19      00 : 30
    Kanada Kanada Finsko Finsko
    1 : 2
    v prodl.
  • Semifinále

  • 04.01.19      22 : 00
    Ruská federace Rusko Spojené státy USA
    1 : 2
  • 05.01.19      02 : 00
    Švýcarsko Švýcarsko Finsko Finsko
    1 : 6
  • Finále

  • 06.01.19      02 : 00
    Finsko Finsko Spojené státy Usa
    3 : 2
  • 05.01.19      22 : 00 O 3. místo
    Švýcarsko Švýcarsko Ruská federace Rusko
    2 : 5