Hlavní obsah

Talentovaní Němci vzbuzují respekt. Patří mezi ně i Reichlův synovec

Ostrava

Nováček na MS hokejistů do 20 let, který ale nemíní hrát jen o záchranu. To je Německo, druhý protivník českého mužstva na šampionátu v Ostravě. Tříbodový zisk by domácím prakticky zajistil účast ve čtvrtfinále, ale před Němci musí mít respekt.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Zleva Justin Schütz, Eric Mik a brankář Tobias Ancicka z Německa.

Článek

„Urodily se jim silné ročníky, velmi dobře hrají s pukem, umí být pořádně houževnatí, nebojí se srážet," říká trenér českých mladíků Václav Varaďa. Za pravdu mu dalo první vystoupení Němců na turnaji, ještě v půlce zápasu vedli 3:2 nad USA.

Nakonec ale obhájcům stříbra podlehli 3:6 a potom měli jen 17 hodin čas odpočinek před důležitým duelem s Českem. „Uvidíme, jestli dokážou stejně kousat i s námi nebo se na nich nějak projeví náročný páteční zápas v nohách. Zase z nich už opadla nervozita a mohou být správně rozehraní. Nesmíme žádnou maličkost podcenit a musíme věřit, že je přehrajeme díky týmovému pojetí," uvažuje Varaďa.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Zleva brankář Dustin Wolf z USA, Arthur Kaliyev z USA a Lukas Reichel z Německa.

Gól a dvě asistence si při premiéře Němců na letošním šampionátu zapsal útočník Dominik Bokk, jehož si loni v prvním kole draftu zamluvila Carolina. Mohutný obránce Moritz Seider byl letošní šestkou výběru talentů pro NHL, když předtím si už zahrál mistrovství světa dospělých. Vybral si ho Detroit a na farmě v Grand Rapids patří mezi nejlepší beky.

Na příštím draftu má být rovněž hodně vysoko Tima Stutzle, který v pouhých 17 letech patří s bilanci 5+18 mezi nejproduktivnější hráče Mannheimu. Jeho krajanů s potenciálem zaujmout skauty, kterých je na šampionátu akreditovaných víc než stovka, stále přibývá.

Stříbro z loňské olympiády v Pchjongčchangu hokeji v Německu hodně pomohlo, pracuje se tam velmi koncepčně. A v jeho sestavě jsou i hráči, kteří mají české kořeny. Je to především Lukas Reichel, který se v sedmnácti prosadil do sestavy Eisbärenu Berlín a dokonce už dal osm ligových gólů. Jde o synovce olympijského šampiona a současného asistenta kouče národního týmu dospělých Robert Reichla.

Dále pak ve finské Raumě působící brankář Tobias Ancicka, jehož otec Martin ještě v 90. letech hrával v extraligové obraně Kladna, nebo útočník John Peterka, jenž nastupoval v českých mládežnických soutěžích za Salcburk. Loni byl dokonce nejproduktivnějším hráčem v extralize juniorů: ve 48 zápasech získal neuvěřitelných 94 bodů (45+49). Letos už hraje v německé lize za muže ve svém rodném Mnichově

Čeští reprezentanti chtějí každopádně potvrdit význam senzačního ruského skalpu z premiéry. „Věřím, že kluci zůstanou pokorní a dobře se připraví i na druhé těžké vystoupení," doufal Varaďa.

Reklama