Hlavní obsah

Kanadu motivuje pomsta. Finále je šance oplatit veškeré příkoří Rusům, tvrdí Lafreniere

Ostrava

V duchu velké pomsty pojali Kanaďané zápasy o medaile na ostravském MS hokejisté do 20 let. Boj o finále s Finy bleskově rozhodli, obhájce titulu doslova přejeli 5:0 a oplatil jim čtvrtfinálové vyřazení z loňska. Dnes od 19.08 h budou v Ostravar Aréně bojovat o 18. triumf v historii proti Rusku, kterému chtějí vrátit vysokou porážku 0:6 ze základní skupiny.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Autor druhého gólu Alexis Lafreniere z Kanady.

Článek

„Hrát o zlato bude nesmírně vzrušující. Navíc ještě všichni máme v paměti porážku, kterou nám Rusko uštědřilo před týdnem. Od toho zápasu jsme ušli ale dlouhou cestu a chceme to přímo na ledě předvést i Rusů jim. Mají skvělý tým, výborně hráče, ale nás požene touha po zlatu," mínil autor čtvrté semifinálové branky Ty Dellandrea.

„Všichni jsme po titulu ze šampionátu dvacítek odmala toužili. Teď přichází jedinečná možnost, navíc zesilená přáním oplatit veškeré příkoří Rusům. Zápas o titul bude v neděli sledovat celá Kanada," říkal další útočník Alexis Lafreniere, který se po zranění kolena z druhého duelu na turnaji právě proti Rusku vrátil do sestavy až na vyřazovací boje.

Favorit na jedničku letošního draftu NHL k pokoření Finů přispěl dvěma góly a stihl za necelé čtyři zápasy na turnaji posbírat osm kanadských bodů za čtyři branky a čtyři asistence. „Do semifinále jsme vlétli přesně, jak potřebujeme," liboval si Lafreniere.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Brankář Justus Annunen z Finska, Alexis Lafreniere z Kanady a Ville Heinola z Finska.

„Chtěli jsme dát první gól a jakmile se nám to povedlo hned při třetím střídání, vezli jsme se na veliké vlně. Vést v boji o finále 3:0 po čtyřech minutách hry bylo něco naprosto úžasného," uvedl nadšeně Joe Veleno. „Všichni zahráli skvěe, každý přispěl k úspěchu. Nasázeli jsme Finům góly a pak jsme hráli skvěle v defenzivě a nedovolili jim skórovat. Hofer v brance byl perfektní," řekl další útočník Nolan Foote.

Finové byli v šoku. „Opravdu nevím, co jsme udělali špatně. Snažili jsme se na Kanadu dobře nachystat. Ale jakmile padlo úvodní vhazování, dostala nás pod ohromný tlak a dala gól téměř z každé šance," prohlásil útočník Kristian Tanus. „Po čtvrthodině hry to bylo 0:4, s takovým stavem proti silnému soupeři už těžké něco uděláte," doplnil.

Kanadští hráči děkovali i divákům. „Skvělí fanoušci ještě posilovali energii týmu. Věděli jsme, že s tak silnou podporou krajanů ten zápas nemůžeme pustit. Jsem ohromen tím, že přijelo opravdu tolik kanadských fanoušků, aby nám tady v důležitých okamžicích vytvořili až domácí prostředí. Za všech okolností stojí při nás, chceme i je odměnit," dodal Veleno.

Reklama

Související témata: