Hlavní obsah

Vše, co potřebujete vědět o pojištění sportovních vozů

Nákup sportovního auta může být pro někoho splněný sen. Pojištění sportovních vozů je ale další položkou, která ukáže, že si za tento sen připlatíte. Podívejte se s námi, jaké jsou možnosti při hledání nižších cen pojištění.

Foto: AOF s.r.o.

Ilustrační foto

Článek

Povinné ručeníJak už název pojištění napovídá, je povinné ručení povinné pro všechna vozidla. Musí jej mít sjednáno každý majitel vozidla, které je evidováno v Centrálním registru vozidel. Z povinného ručení se vyrovnávají škody způsobené na majetku, autě i zdraví poškozených osob v případě, že zaviníte dopravní nehodu. Platí ale i v zahraničí.

Čím je určena cena povinného ručení sportovních vozů?Cena povinného ručení je ovlivněna výkonem a objemem motoru. Čím vyšší výkon, tím je také vyšší cena povinného ručení. Dalším faktorem, který ovlivňuje náklady na pojištění sportovních automobilů, je věk pojistníka. Podle statistik způsobují nejméně nehod řidiči ve věku 45 - 55 let. Nejrizikovější je pro pojišťovny řidič z věkové kategorie 18 - 25 let.

S věkem a řidičskými zkušenostmi okrajově souvisí také bonusy za beznehodovost, které cenu pojištění sporťáků snižují. Svou roli v pojištění sportovních vozů hraje také místo pojištění. V menších městech bývá pojištění levnější než ve větších. A protože po sportovním autě se častěji ohlížejí mladší řidiči s méně naježděnými kilometry z velkých měst, bývá pojištění sportovních vozů na pohled drahé.

Jak na nižší ceny povinného ručení sportovních aut?Řešení pro výhodnější cenu povinného pojištění sportovního vozu je převedení automobilu na jiného pojistníka. Vybrat můžete ideálně někoho staršího, třeba svého rodiče, který má naježděné bonusy a žije v menším městě. Vlastník v technickém průkazu zůstává stejný.

Je potřeba si uvědomit také rizika tohoto převodu. Po celou dobu se bonusy za beznehodové roky načítají jen pojistníkovi, vám jako vlastníkovi nikoliv. V případě zavinění dopravní nehody však o bonusy přicházíte nejen vy, jako vlastník, tak také pojistník.

Značka a druh vozuRok výrobyPojistníkCena za povinné ručení
Ferrari 458201052 let, z Litomyšle9 053,- Kč
Škoda Octavia RS 2,00 TDI201526 let, z Prahy6 800,- Kč
Škoda Octavia RS 2,00 TDI201540 let, z Prahy3 500,- Kč

Srovnání cen povinného ručení sportovního vozu pro různé věkové kategorie. Ceny jsou pouze orientační.

Tento článek nevyjadřuje názor redakce.