Hlavní obsah

Závod s časem ve světě realit: Jak rychle prodat byt, než krize naplno udeří a ceny bytů klesnou

Covid-19 chytil druhý dech, rozbíhá se druhá vlna a krize brzo zasáhne i realitní trh. Ceny starších bytů klesnou nejpozději na přelomu roku o cca 15-20 %, říkají experti. Jak vyhrát závod s časem a prodat dřív, než byt ztratí na tržní hodnotě?

Foto: Freepik.com

Jak rychle prodat byt, než krize naplno udeří a ceny bytů klesnou?

Článek

Epidemie koronaviru brzdí všechny oblasti lidské činnosti od sportu po podnikání. Propad ekonomiky je nevyhnutelný. Přesto se zdálo, že se některým oblastem krize vyhýbá. Nájmy klesly už na jaře, ale ceny nemovitostí zůstávaly stejné jako před krizí. Jenže s druhou vlnou je všechno jinak.

Zbývá posledních pár měsíců na výhodný prodej nemovitosti. „Končí vládní záchranné programy, bude se propouštět, poroste nezaměstnanost a do konce roku klesne i poptávka po bytech,“ upozorňuje Vladimír Zuzák z MAXIMA REALITY, kde se specializují na rychlé prodeje. Makléřům se daří zkrátit prodejní dobu na polovinu (tady je jejich postup pro rychlý prodej bytu).

Jak si zajistit, že prodáte byt včas, ještě než ceny klesnou?

Foto: Freepik.com

Neodkládejte prodej kvůli epidemii.

Neodkládejte prodej kvůli epidemii

Druhá vlna způsobila rozčarování všem, kteří čekali, až virus zmizí. Dnes je zřejmé, že rozhodně dřív klesnou ceny bytů, než se podaří snížit počty nakažených. Prohlídky však běží dál, zájemci přicházejí po jednom a v rouškách a majitel může vše svěřit makléři. Se zájemci se tak můžete potkat až při podpisu kupní smlouvy. S inzercí tedy neotálejte!

Objednejte si online odhad

Kdo chce rychle prodat, musí dobře nastavit cenu. Když se trefíte do černého, do týdne se může podepisovat rezervační smlouva. Přesto řada lidí inzeruje příliš draze nebo naopak pod cenou. Často se totiž řídí jinými inzeráty. Z těch přitom nikdy nevyčtete, za kolik se byty nakonec prodaly. Mnohem spolehlivější i rychlejší je online odhad, který se řídí cenovými mapami a databází skutečných prodejních cen z katastru nemovitostí. Tržní cenu svého bytu dostanete zdarma na svůj e-mail.

Postarejte se o atraktivní fotky

Jak dosáhnout toho, aby si zájemci při prohlížení inzerátu řekli „WOW“ a rychle domluvili prohlídku? Byt musí vypadat tak, aby se chtěli okamžitě nastěhovat. „Podařilo se nám zkrátit prodejní dobu na polovinu, když jsme začali spolupracovat s bytovými designéry, kteří připravují interiér na focení,“ prozrazuje Vladimír Zuzák z Maximy. Podívejte se na interiéry proměněné k nepoznání.

Na hypotéky v krizi pozor

Najít rychle kupujícího ještě neznamená rychle prodat. Nejčastěji dojde k průtahům kvůli vyřizovaní hypotečního úvěru. Koronavirová krize sice vedla k určitému uvolnění podmínek pro poskytování hypoték, ale banky jsou při schvalování úvěrů v krizi opatrné. Dejte proto přednost zájemcům, kteří úvěr nepotřebují, nebo ho mají aspoň předjednaný (mají za sebou tzv. prescoring). Další tipy se dočtete v článku 5 triků pro rychlý prodej bytu.

Foto: Freepik.com

Závod s časem ve světě realit.

Tento článek nevyjadřuje názor redakce.