Hlavní obsah

Kros Štiřín - Čím horší počasí, tím lepší kros

V sobotu dne 22. 4. proběhne v krásné přírodě, 20 km od jihovýchodního okraje Prahy, další ročník velmi zajímavé sportovní akce. Jedná se o běžecký závod, který je organizován v blízkosti zámku Štiřín, v mírně zvlněném terénu zdejších luk a pastvin.

Foto: Sport.cz

Tomáš Dvořák trojnásobný mistr světa v desetiboji je nejen tváří štiřínského krosu, ale opravdový fanda atletického sportu

Článek
Fotogalerie

Protože byly organizátory zvoleny trasy, které umožňují jak běh po polích, tak také zdolávání přírodních překážek, hovoříme o tomto závodu jako o krosu. A to hned od jeho založení.

V současné době se jedná již o tradiční a prestižní závod. To potvrzuje fakt, že každým rokem přiláká naše nejslavnější sportovce, kteří reprezentují ČR ve světě.

Tato skutečnost organizátory velice těší, vždyť se jedná o atletické rekordmany, světové a olympijské vítěze a medailisty.

MCC Kros Štiřín je organizován za každého počasí, ať je slunce, zima nebo dokonce sníh. Během organizování minulých ročníků se ukázalo, že i závodění v největším dešti a bahně bylo pro účastníky, zejména děti, velkým zážitkem. Což je dobře, protože smyslem krosu je (nejen symbolicky, ale také fakticky) zvednout děti a mládež od computerů a nabídnout jim jedinečný zážitek. Pohyb na čerstvém vzduchu a zdravé soutěžení přináší dětem mnohem víc než sedavá zábava. Snahou organizátorů je poskytnout mladším účastníkům inspiraci pro některou sportovní aktivitu.

V záhlaví letošního ročníku stojí, že se závod koná pro věkovou kategorii od 0 až do plus nekonečna. To je pravda, ale přesto je třeba podotknout, že se zaměřujeme obzvláště na nejmenší účastníky.

MCC Kros Štiřín má ještě další a hlubší význam. Startují zde také děti, které měly velmi obtížný start do života tím, že se narodily mnohdy i o několik měsíců dřív než byl správný termín jejich porodu. Tito závodníci nejsou nikterak separováni. Jsou zařazeni do příslušných kategorií, které odpovídají jejich věku.

Dalším rozměrem této akce je charita. Celkový výtěžek ze startovného i dalších finančních příspěvků (poskytnutých i diváky závodu), je věnován Centru pro nedonošené děti známé pražské porodnice „U Apolináře". Například z loňského výtěžku bylo zakoupeno speciální křeslo, které umožňuje mamince trávit (vedle přístrojů, které pomáhají jejímu miminku se adaptovat na náš svět) mnoho hodin v poloze, která je pro ni pohodlná. Takový komfort nemůže maminkám žádná obyčejná židle nebo křeslo poskytnout.

Jak je z uvedeného patrné, organizátoři této akce pomáhají hned dvakrát. Zaprvé všem věkovým kategoriím nabízí sportovní aktivity zasazené do přírodního amfiterátu. Zadruhé pomáhají charitativním příspěvkem pro velmi bohulibou věc.

Podrobné informace, včetně fotodokumentace a filmových materiálů z jednotlivých ročníků, naleznete na našich stránkách www.kros – stirin.cz.

Tento článek nevyjadřuje názor redakce.