Hlavní obsah

Utekla pod ruskou vlajku. Mám se smát, či brečet? ptá se oštěpařka po vyloučení. Pro mistryni je to rána

Vyloučení ruských atletů dotvořilo někeré pozoruhodné sportovní příběhy, přineslo i rázná slovní vyjádření. Většinou s velkým zklamáním přivítali ruští zástupci královny sportů čtvrteční verdikt arbitráže CAS, která jim potvrdila zákaz startu na srpnové olympiádě v Riu de Janeiro. Ten jim udělila Mezinárodní atletická federace IAAF kvůli rozsáhlé dopingové aféře, kvůli níž dokonce kompletní ruské výpravě hrozí vyloučení.

Foto: Tatyana Makeyeva, Reuters

Mistryně světa ve skoku do výšky Marija Kučinová při závodech v Moskvě.

Článek

"Pro mě osobně a i pro další atlety je to velká rána," citovala agentura AP mistryni světa ve skoku do výšky Mariji Kučinovou. "Navzdory všem problémům jsme dál trénovali a ukázala jsem, že bych na olympiádě mohla pomýšlet na stupně vítězů," dodala krátce poté, co na závodech nedaleko Moskvy skočila dva metry, což by jí - nebýt suspendace od IAAF - stačilo na nedávném ME v Amsterdamu na zlato.

Překážkář Timofej Chalyj s kolektivním trestem, proti kterému se k CAS odvolalo 68 ruských atletů, nesouhlasí. "Je to nespravedlivé. Kdyby dostali trest jen ti, co dopovali, tak by to bylo fér," prohlásil. "Je to výsměch," přidala překážkářka Věra Rudakovová.

"Nikoho nezajímá, že mi tím zničili kariéru," zlobil se úřadující mistr světa na 110 m překážek Sergej Šubenkov. "Lidé, kteří dopují, by měli být potrestáni a nemám pro ně nejmenší slitování. Ale já jsem čistý a byl jsem také potrestán," uvedl s tím, že se pokusil získat od Mezinárodního olympijského výboru svolení ke startu jako neutrální sportovec, ale neuspěl.

Pro bývalou mistryni Evropy v hodu oštěpem Viru Rebrykovou byl trest velmi hořkým soustem. Po obsazení Krymu před dvěma lety totiž začala místo Ukrajiny reprezentovat pod ruskou vlajkou. "Nevím, jestli se mám smát, nebo brečet," uvedla šampiónka z Helsinek 2012.

Kladivář Sergej Litvinov se naopak na trestu snažil vidět i pozitiva. "Možná se vedení probudí a začne něco dělat," řekl s tím, že by se mělo vyšetřit, zda podobný systém jako v Rusku nefunguje i v jiných zemích. "Rozpustil bych všechny antidopingové komise. Nejen tu naši, ale úplně všechny," prohlásil.

Reklama

Související témata: