Hlavní obsah

Bolt nakročil k nesmrtelnosti. Bučení na Gatlina? Byl jsem v šoku, zastal se rivala

sob (Rio de Janeiro)Sport.czPrávo

Potřetí v řadě vyhrál na olympiádě stovku, tím se nikdo jiný nemůže pochlubit. Už před čtyřmi lety v Londýně se Usain Bolt označil za legendu, čím je teď? „Když získám další tři zlaté, budu nesmrtelný,“ smál se sprinterský fenomén po triumfu v čase 9,81 s.

Foto: Matt Slocum, ČTK/AP

Jamajčan Usain Bolt slaví vítězství v běhu na 100 metrů.

Článek
Fotogalerie

Jak fanoušci čekali na Boltův závod

Na první místo jste se propracoval až v druhé polovině závodu, odkdy jste si byl jistý, že sprinterský trůn neopustíte ani v Riu?

Semifinále mi dodalo klid, po něm jsem se cítil dobře. A když jsme ve finále byli zhruba na padesáti metrech, už jsem věděl, že kluky dostanu a budu první. Přece jen stovka je má slabší disciplína, jsem rád, že jsem to zvládl. Nohy jsem měl trochu unavené, semifinále i finále šlo rychle po sobě.

Mezi oběma běhy necelá hodina a půl, ovlivnilo vás to?

Trochu mě to ovlivnilo, start nebyl ideální, ale když jsem se rozběhl, už to bylo dobré. Neměl jsem radost z toho, že se program změnil, za hodinu a dvacet minut se nedá dostatečně zotavit. Andre de Grasse je v pohodě, tomu je jednadvacet, ale já už jsem starší. Každý rok byly mezi semifinále a finále dvě hodiny a víc, myslím, že kdyby byl podobný prostor i tady, běželi bychom všichni rychleji. Nevím, proč se program měnil, my jsme jen atleti a naši prací je běhat.

Ani letošní sezóna pro vás neběžela hladce, zranění vás zdržela v tréninku. Byl moment, kdy jste zapochyboval, že tu zvítězíte?

Ne, nikdy o sobě nesmíte pochybovat, ať se děje cokoliv. Oproti loňskému roku jsem byl klidnější, tehdy jsem se trápil víc. Teď už se těším na dvoustovku.

Troufáte si na ní i na světový rekord?

Fakt bych ho chtěl. Když si po semifinále dobře odpočinu, šance tam je. Na dráze jsem odhodlaný nechat všechno a snad to bude na rekord stačit.

Kdybyste tu nezískal opět tři zlaté medaile, odjížděl byste z Ria zklamaný?

Samozřejmě, přijel jsem sem vyhrát tři zlaté. A kdybych náhodou selhal, budu smutný.

Další olympiádu v Tokiu už v plánu nemáte. Byla to perfektní rozlučka se stovkou na hrách?

Nebyl to perfektní závod. Ale důležitý je fakt, že jsem vyhrál. A z lidí jsem tu cítil úžasnou energii, škoda jen toho časového presu...

Opět jste bavil tribuny i svými gesty. Je podle vás důležité, aby atletika zůstala zábavou i poté, co ukončíte kariéru?

Vždycky se snažím do toho dávat charisma, mít svou image. Mladí fanoušci jsou plní energie, chtějí do atletiky být zapojeni, ne se jen koukat. A brazilské publikum je úžasné, ani jsem takovou podporu nečekal.

Justin Gatlin si naopak od diváků vyslechl bučení za své dopingové prohřešky. Překvapilo vás to?

Byl jsem v šoku. To je poprvé, kdy jsem něco takového viděl, moc k tomu není co dodat.

Jak se vám zamlouvá život v olympijské vesnici? Strava vám vyhovuje?

Chystá se dokument I am Bolt, tam všechno bude. (úsměv) Tady zatím preferuju asijskou stravu, hlavně kuře a nudle.

Reklama

Související témata: