Hlavní obsah

Američanky zpackaly štafetu! Po protestu ale dostanou novou šanci

Rio de Janeiro

Sprinterky USA totálně zpackaly rozběh ve štafetě na 4x100 metrů. Allyson Felixová a English Gardnerová pokazily druhou předávku a obhájkyně zlatých medailí byly diskvalifikovány, i když s velkou ztrátou cílem proběhly. Po protestu amerického týmu však dostanou šanci si účast ve finále vybojovat v opakovaném běhu v 01:00 SELČ, v němž budou muset dosáhnout lepšího času než osmá Čína (42,70).

Foto: Dominic Ebenbichler, Reuters

Členky americké sprinterské štafety English Gardnerová (vlevo) a Allyson Felixová si vysvětlují, kde se stala chyba.

Článek
Fotogalerie

Felixová těsně před předávkou škobrtla a štafetový kolík hodila Gardnerové na záda. "Zakopla jsem a úplně ztratila rovnováhu. Snažila jsem se dostat k English, chyběl mi možná krok, ale padala jsem," líčila čtyřnásobná olympijská vítězka, která v Riu získala stříbro na 400 metrů.

Američanky si stěžovaly, že Felixovou rozhodil těsně před předávkou kontakt s Brazilkou Francielou Krasuckou, která se na moment dostala částí těla do vedlejší dráhy. "Myslím, že jsem zrovna běžela tak 35 km/h. Když se před vámi najednou něco objeví, vyvede vás to z míry," uvedla Felixová. Rozhodčí po prozkoumání videozáznamu daly světovým rekordmankám zapravdu. "Americké běžkyni bylo na druhé předávce bráněno v běhu," uvedla IAAF.

Další Američan Kerron Clement už přidal ke dvěma titulům mistra světa v běhu na 400 m překážek olympijské zlato. V Riu vyhrál v nejlepším světovém čase sezóny 47,75 sekundy a získal první medaili od triumfu na mistrovství světa v Berlíně v roce 2009. Pod pěti kruhy vylepšil osm let starou druhou příčku z Pekingu.

Za třicetiletým Američanem doběhl na druhém místě Keňan Boniface Mucheru, jenž časem 47,78 vylepšil národní rekord. Totéž se povedlo třetímu Yasmanimu Copellovi, kubánský rodák reprezentující Turecko předvedl výkon 47,92.

Jamajčané do finále i bez Bolta

Diskvalifikací za předčasný start skončilo finále pro jednoho z favoritů Javiera Culsona z Portorika, který obhajoval bronz z Londýna.

Clement přijel do Ria s jasným cílem. "Před cestou sem jsem si udělal místo doma v pracovně, kde mám všechny medaile. Věděl jsem, že tu vyhraju zlato. Mámě jsem řekl, ať vezme vlajku, protože vím, že budu mít zlato," uvedl překážkář a skutečně od matky převzal zástavu, aby s ní oběhl čestné kolo. V posledních metrech už bojoval silou vůle. "Myslel jsem, že do cílem skočím jako tam Bahamanka na čtvrtce, ale ještě jsem ze sebe něco vydoloval."

Usain Bolt bude moci v pátek usilovat v závodě na 4x100 metrů o třetí zlato z Ria a deváté olympijské vítězství v kariéře. Jeho reprezentační kolegové obsadili ve druhém rozběhu sprinterské štafety druhé místo a celkově dosáhli pátého času. Nejrychlejší byli Američané i bez Justina Gatlina.

XXXI. letní olympijské hry v Riu de Janeiro:
Atletika:
Finále:
Muži:
400 m př.:
1. Clement (USA) 47,73
2. Mucheru (Keňa) 47,78
3. Copello (Tur.) 47,92
4. Barr (Ir.) 47,97
5. Whyte (Jam.) 48,07
6. Mägi (Est.) 48,40
7. Koech (Keňa) 49,09
Culson (Portor.) diskvalifikován.
Kvalifikace a rozběhy:
Muži:
4x100 m:
1. USA (Rodgers, Coleman, Gay, Lawson) 37,65.
Ženy:
4x100 m:
1. Jamajka (Faceyová, Forbesová, Campbellová-Brownová, Fraserová-Pryceová) 41,79.
Výsledky českých atletů na OH najdete zde.

Reklama