Hlavní obsah

Semenyaová se přiblížila rekordu Kratochvílové. Má ale závodit se ženami?

Rio de Janeiro

Proťala cílovou čáru, zaťala biceps a symbolicky si stírala prach ze svých ramen. Po sedmi letech se vrátila jihoafrická běžkyně Caster Semenyaová na nejvyšší stupínek, ke světovému rekordu Jarmily Kratochvílové se přiblížila časem 1:55,28 na rozdíl rovných dvou sekund. A opět se to neobešlo bez kontroverze, spekulací a nejistoty.

Foto: Lee Jin-man, ČTK/AP

Typické gesto jihoafrické běžky Caster Semenyaové.

Článek

Před sedmi lety se zjevila jako běžecká kometa, v osmnácti letech vyhrála mistrovství světa v Berlíně. Jenže pak podstoupila zdlouhavé a mnohdy ponižující zkoumání, zda je opravdu ženou. Deník Daily Telegraph tehdy uvedl, že má třikrát vyšší hladinu testosteronu oproti průměrné ženě, mužské pohlavní orgány a žádnou dělohu.

Oficiálně ale výsledky jejích vyšetření zveřejněny nebyly, stejně jako informace, jakou postoupila hormonální léčbu. Nicméně od Mezinárodní atletické federace dostala povolení opět závodit se ženami. A psychicky náročné období přestála.

Čas z Berlína se Semenyaové nedařilo zlepšit, ani další velké zlato nepřidala, byť na olympiádě v Londýně, kde byla vlajkonoškou jihoafrické výpravy, doběhla druhá.

Opatření IAAF sportovní arbitráž nepřijala

IAAF v roce 2011 přijala opatření, že atletky s vyšší hodnotou testosteronu než je deset nanomolů na litr krve, což odpovídá nižší hodnotě u mužské populace, budou muset podstoupit hormonální léčbu či operaci, pokud chtějí závodit se ženami.

Jenže indická sprinterka Dutee Chandová proti tomuto opatření protestovala u Mezinárodní sportovní arbitráže CAS a vloni uspěla. Podle CAS nebylo prokázáno, jak velkou výhodu běžkyně s tzv. hyperandrogenismem mají, podklady byly nedostatečné. Atletky s přirozeně vyšší hladinou testosteronu tak opět mohou závodit prakticky bez omezení.

Chandová doběhla v olympijském rozběhu stovky sedmá mimo zájem médií, zato o příběh Semenyaové, která se svými výkony během sezóny pasovala na největší favoritku osmistovky v Riu, poutal velkou pozornost. Po rozběhu a semifinále jen proběhla mixzónou, po finále už dvě hodiny v zajetí reportérů ochotně vyprávěla. „Dneska nebyl důležitý rychlý čas, ale vítězství," líčila poté, co se zařadila na jedenácté místo historických tabulek.

Soupeřky účast Semenyaové nenesou lehce

Stejně jako před sedmi lety nesly její vystoupení nelibě některé soupeřky. „Myslím, že by se její účast v ženských závodech měla přehodnotit," tvrdila třeba Američanka Ajee Wilsonová. Ostatně i předseda IAAF Sebastian Coe připustil, že téma hyperandrogenismu bude chtít opět otevřít u CAS, pochybnosti se netýkají jen jihoafrické půlkařky.

Semenyaová, ale stejně tak i stříbrná Francine Niyonsabaová z Burundi a bronzová Keňanka Margaret Wambuiová odmítaly hovořit o tom, zda podstoupily léčbu na snížení hladiny testosteronu. „Soustřeďme se na výkony, na ne meditaci," namítla Wambuiová.

Měla by Caster Semenyaová závodit mezi ženami?
Ano
11,8 %
Ne
88,2 %
Celkem hlasovalo 38530 čtenářů.

Reklama

Související témata: