Hlavní obsah

Hilgertová pojede i v Riu. Je jí osmnáct, má světový titul a vysoké IQ

Praha

Když definitivně zhasla naděje slalomové legendy Štěpánky Hilgertové na její sedmé olympijské hry, v pražské Troji se na její mírně zklamané tváři objevil i lehký úsměv. „Hilgertovou na olympiádě uvidíte i letos,“ prohlásila poté, co prohrála bitvu o nominaci s mistryní světa Kateřinou Kudějovou. Místo osmačtyřicetileté dvojnásobné olympijské vítězky se totiž bude prohánět peřejemi její devatenáctiletá neteř Amálie.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Vodní slalomářka Amálie Hilgertová při odletu první části olympijské výpravy.

Článek

Zatím jako předjezdkyně. „Doufám, že o příští olympiádu už zabojuju, tohle může být super zkušenost, tak třeba bych příště nebyla tak nervózní, kdybych tam opravdu jela,“ přemítala Hilgertová před odletem do Ria.

Tréninky a žádný stres

Vodní slalom má v genech a to zdaleka nejen díky své tetě a jejímu manželovi a trenérovi Lubošovi. Divoká voda učarovala jejím rodičům, kteří ji ke kajaku přivedli. A Amálie od juniorských let sbírá úspěchy v čele s titulem světové šampiónky této kategorie.

Díky tomu si vysloužila sportovní pobyt snů v Riu. Tréninky po boku nejlepších slalomářů planety a žádný stres z výsledku… „Při testovacím závodě zjistili, že brazilské holky nejsou na roli předjezdkyň dost zdatné, tak vybrali podle juniorského žebříčku mě a jednu kamarádku z Francie,“ vypráví

Klid tak měla už zkraje roku, co by za to dal třeba i její tréninkový parťák Jiří Prskavec, jenž se o cestu do Ria s domácími rivaly bil do poslední možné chvíle. „Všichni se mi smáli, jakou mám pohodu, že se nemusím stresovat s nominací a mám pohodu,“ usmívá se studentka gymnázia Mensa pro žáky s IQ nad 130 bodů.

Zlaté jízdy nepamatuje

O velkých triumfech své tety ví z doslechu. Když Štěpánka Hilgertová slavila první olympijské zlato v Atlantě, ještě nebyla na světě. „Rodiče mi o tom vyprávěli, já si ji pořádně vybavuju až z Londýna, jak to bylo nedávno. Teta měla radost, že do Ria jedu, přála mi to,“ postřehla pokračovatelka rodinné tradice.

Jaký bude mít v době her v Riu program, sama před odletem netušila. Jisté je, že po své předjízdě se podívá do výsledků, aby měla představu, jak si v porovnání s účastnicemi olympijského závodu vedla. „Měla bych tu trať sjet stejně jako závodník. I kdyby to předjezdec zkazil, aspoň ukáže, že nějaké místo je rizikové,“ vysvětluje.

Pak už bude fandit v závodě českým slalomářům, v čele s kolegy ze skupiny Prskavcem a Kudějovou. „Oba jezdili v tréninku skvěle, určitě to cinkne,“ má jasno Hilgertová.

Reklama