Hlavní obsah

Štěpánek: Jako trenér jsem čekal větší pohodu

Rio de Janeiro

Zase se pár dnů před startem olympiády prochází kolem slalomové trati, tak jako od Sydney 2000 na každých hrách. Jenže na břehu areálu Deodoro Ondřeje Štěpánka už nedoprovází nerozlučný parťák Jaroslav Volf a místo závodnické akreditace se mu houpe na krku trenérská. Dvojnásobný olympijský medailista svůj sport neopustil ani po konci kariéry.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jaroslav Volf a Ondřej Štěpánek ještě v dobách aktivní kariéry ve finále MS.

Článek

V ruce měl kameru, na zemi položený počítač, aby spolu s fyzioterapeutem Tomášem Dvořákem mohl natáčet a analyzovat tréninkovou jízdu svěřenců Jonáše Kašpara s Markem Šindlerem.

„Chybí mi tu jen dobré kafe, už aby měl otevřeno v olympijské vesnici aspoň Mekáč," s úsměvem zareagoval na dotaz, čím se pro něj liší hry v Riu od těch předchozích.

„Spousta věcí se tu dodělávala na poslední chvíli, ale to bylo všude podobné. Náš kanál byl hotový už od podzimu a funguje bez problémů," rozhlíží se po areálu s majestátnou tribunou v těsném sousedství bikrosové trati. „Sice při kempech jsme chodili na záchod do toitoiek, což v těch vedrech nebylo příjemné, a převlékali se u aut, ale na to jsme zvyklí i ze závodů v Čechách," mávne rukou šestatřicetiletý Štěpánek.

Medaile z vrcholné akce zatím chybí

Kariéru ukončil v roce 2013, kdy s Volfem získal stříbro na domácím mistrovství světa. A rovnou skočil do trenérské role. S nadšením a, jak později poznal, mírně naivními představami. „Myslel jsem, že trenér má větší pohodu, jen stojí na břehu," popisoval svoji mýlku. Ve skutečnosti tráví teď u vody víc času než jako závodník. „Jedu z Benátek, v Brandýse vezmu velké auto, naberu kluky, jedeme třeba trénovat do Roudnice, pak je vrátím do Prahy, kde bydlí, a vracím se do Brandýsa," popisuje svůj běžný denní program. „Snažím se klukům dělat servis. Co potřebují, vyběhám a vyřídím," líčí Štěpánek.

Pod jeho trenérskými křídly slalomářsky vzkvétá vedle olympijské posádky Kašpar–Šindler i druhá deblkanoe Ondřej Karlovský–Jakub Jáně. „Loni ve Světovém poháru byli celkově druzí a třetí, což už značí nějakou výkonnost," může se pochlubit bilancí svých oveček.

Jen ta pověstná třešinka v podobě medaile z vrcholné akce chybí. „Jsou to mladí kluci, pořád trochu janci. Chce to víc klidu a budou sbírat medaile," ujišťuje Štěpánek.

Ideální by bylo začít hned v Riu, další příležitost získat v kategorii deblkanoí olympijskou medaili už zřejmě nepřijde. „Závodil jsem v době, kdy měl celý slalom vypadnout z programu olympiády. Hodně jsem to řešil, ale pak jsem si řekl, že nemá cenu řešit věci, které člověk neovlivní. Příští rok v březnu se má rozhodnout definitivně, věřím, že šance ještě jsou," doufá v zachování úspěšné české kategorie v olympijském programu.

A když bude černý scénář naplněn? „Pak to vezmeme jako fakt a podle toho se zařídíme. Disciplína by zůstala na mistrovství Evropy i světa, jen by chyběla na olympiádě. A u nás by záleželo, jak se k tomu postaví Dukla, jestli bychom pod ní mohli dál působit," říká Štěpánek.

Reklama