Hlavní obsah

V Riu už zněla česká hymna. Výpravu oficiálně vítali ve vesnici

Rio de Janeiro

Na stožár stoupala česká vlajka, z reproduktorů zněla hymna. Že by předzvěst úspěšné olympiády? Zatím sportovci přihlíželi přivítání české výpravy v olympijské vesnici, tradičnímu rituálu před startem her v brazilském Riu.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Tenistka Andrea Hlaváčková (vlevo) a skifařka Miroslava Topinková Knapková si pořizují selfie před slavnostním nástupem.

Článek
Fotogalerie

Brazilští tanečníci si v rytmu samby přichystali vystoupení, které při stále se opakujících ceremoniálech už musí sportovcům ubytovaných v blízkosti pódia lehce lézt na nervy.

V „českém“ bloku se postupně vystřídaly výpravy Německa, Kataru, Kiribati, Nigeru a Americké Samoy než se dostalo i na šéfa české mise Martina Doktora, jenž předal starostce olympijské vesnice, bývalé basketbalistce Janeth Arcainové, sadu darů: vázu, kravatu, kazetu s odznaky, stříbrnou medaili a vlajku.

Zásilka s dary dorazila k českému týmu na poslední chvíli, byla totiž součástí carga, které se zaseklo při proclení na více než dva týdny.

Ceremoniál sledovalo téměř kompletní aktuální české osazenstvo olympijské vesnice včetně tenisty Radka Štěpánka. „Obejmulo mě to už po příjezdu ve vesnici. Jak jsem na sebe hodil olympijské věci, tak jsem měl husí kůži, a teď si začínám uvědomovat, že to pomalu začíná. Ten pocit se těžko popisuje a jsem rád, že jsem tady,“ vyprávěl známý srdcař.

Reklama

Související témata: