Hlavní obsah

Český mix je v semifinále! Hlaváčková dostala do hlavy a H+H padly. Prohrály i Kvitová a Šafářová se Strýcovou

Rio de Janeiro
Aktualizováno

Žádné finále pro český tenis! Petře Kvitové se sen o zlaté olympijské naději rozplynul. Nejlepší česká hráčka v semifinále prohrála s Monicou Puigovou z Portorika 4:6, 6:1 a 3:6 a čeká ji zápas o bronz. Ten sehraje v sobotu s Madison Keysovou z USA, která podlehla Němce Angelique Kerberové 3:6, 5:7. Své semifinále prohrály i deblistky Lucie Šafářová a Barbora Strýcová. Češky nestačily na ruský pár Jekatěrina Makarovová, Jelena Vesninová 6:7 a 4:6. Na postup nedosáhly ani Andrea Hlaváčková s Lucií Hradeckou v souboji se Švýcarkami Timeou Bacsinszkou a Martinou Hingisovou. První set české tenistky vyhrály 7:5, ve druhém vedly 3:0, pak 5:4. Při druhém mečbolu ale Hingisová zasáhla Hlaváčkovou do hlavy. Po pauze na ošetření Švýcarky set dovedly k výhře 7:6 a ve třetím zvítězily 6:2. Skutečností je tak česká bitva o bronz! Hradecká pak v noční bitvě po boku Radka Štěpánka udolala v mixu rumunskou dvojicí Beguová, Tecau 6:4, 7:5.

Foto: Jae C. Hong, ČTK/AP

Lucie Hradecká (vlevo) a Andrea Hlaváčková během čtvrtfinálového duelu čtyřhry s Ruskami Světlanou Kuzněcovovou a Dariou Kasatkinovou. Ilustrační snímek.

Článek
Fotogalerie

Kvitová v Riu usiluje o druhou olympijskou medaili z dvouhry pro samostatnou Českou republiku. V singlu dosud cenný kov pod pěti kruhy získala jen Jana Novotná, která v roce 1996 v Atlantě vybojovala bronz. Česká jednička má se světovou devítkou Keysovou vyrovnanou bilanci 2:2, naposledy letos v květnu s ní prohrála na antuce v Římě 3:6 a 4:6.

Česká jednička odstartovala první vzájemné utkání s Puigovou dobře. Vyhrála úvodních šest fiftýnů a podobně jako ve čtvrtfinále rychle získala brejk. Jenže dvaadvacetiletá Portoričanka, která v Riu vyřadila světovou čtyřku Garbiňe Muguruzaovou ze Španělska dvakrát 6:1, brzy zpřesnila hru, vyrovnala a postupně začala dominovat. Prakticky nekazila ve výměnách od základní čáry, navíc lépe podávala a v deváté hře vybojovala brejk, který pak potvrdila.

Kvitová ztratila v Riu druhý set, o ten první přišla v úvodu osmifinále proti Jekatěrině Makarovové. Podobně jako proti Rusce i tentokrát se šestadvacetiletá hráčka z Fulneku oklepala a v druhé sadě srovnala. Kvitová vedla už 5:0 a v dlouhé sedmé hře proměnila třetí setbol.

V rozhodujícím dějství však česká jednička opět ztrácela. Hned ve druhém gamu přišla o podání, když při druhém brejkbolu zbytečně vyhodila nahraný forhend. Vzápětí sice získala brejk zpět, ale v další hře jí 34. hráčka světa servis opět sebrala. Kvitová i podruhé ztrátu dokázala napravit, jenže v osmém gamu si po několika vyčerpávajících výměnách své podání potřetí v sadě prohrála a Puigová už následně brejk potvrdila.

Šafářová se Strýcovou měly dva setboly

Zápas Šafářová a Strýcové s ruskou dvojicí se lámal v maratonské první sadě, která trvala hodinu a 22 minut. Oba páry čelily množství brejkbolů a dvakrát přišly o servis.

Češky mohlo mrzet hlavně to, že za stavu 4:1 a 40:15 nevyužily ani jeden ze dvou brejkbolů. V tie breaku se Šafářová se Strýcovou dostaly obratem k vedení 4:2, poté i k dvěma setbolům, jeden dokonce měly při vlastním podání. Využít jej však nedokázaly, naopak soupeřky se štěstím proměnily hned první šanci a vyhrály 9:7.

Ve druhé sadě už byly dvojnásobné grandslamové vítězky z deblu Makarovová s Vesninovou jistější. Česká dvojice si ještě dokázala vzít zpět brejk, ale za stavu 4:5 přišla Šafářová o servis, když Strýcové při druhém mečbolu soupeřek nevyšel přeběh na síti.

Končí i H+H

Hlaváčková a Hradecká nezopakují finálovou účast ve čtyřhře z minulých her v Londýně. Obhájkyně deblového stříbra v semifinále promarnily proti švýcarské dvojici Timea Bacsinszká, Martina Hingisová v druhém setu při svém servisu dva mečboly, sadu prohrály 6:7 a v posledním dějství už to byla jednoznačná záležitost - 2:6.

Zlomem byl za stavu 5:4 v druhé sadě druhý nevyužitý mečbol, při němž rodačka z Košic s českými kořeny Hingisová trefila Hlaváčkovou volejem poblíž oka. Otřesená tenistka se sice po několikaminutovém ošetření vrátila do hry, ale nebyla ve své kůži. Český pár od té doby získal jen tři gamy.

Do té doby to přitom vypadalo tak slibně. Hradecká za stavu 5:4 nedokázala dopodávat sadu k vítězství, v dalším gamu však po vítězném forhendu těsně před čáru opět získala brejk a při servisu Hlaváčkové už české duo uspělo.

H+H dominovaly a po dvou brejcích rychle vedly na startu druhého dějství 3:0. Hlaváčková si pak vzala pauzu na ošetření drobného problému s nohou a vzápětí ztratila podání. O dvě hry později prohrála svůj servis znovu a bylo srovnáno na 4:4.

Hradecká však po zásahu na síti sebrala servis Bacsinszké a šla podávat na postup do finále. Češky měly dva mečboly, jenže při druhém trefila světová deblová jednička Hingisová nekompromisním volejem Hlaváčkovou do hlavy a plzeňská rodačka spadla na zem. Otřesená pak dlouho seděla na lavičce. Ledovala postižené místo. Rozhozený český pár pak přišel o servis a v tie-breaku prohrál 3:7.

Obě dvojice opustily dvorec a v rozhodující sadě už měly navrch Švýcarky. Češky sice ještě dokázaly zareagovat na úvodní ztracené podání, jenže začaly kazit na síti. Švýcarský pár proměnil druhý mečbol a Hlaváčková s Hradeckou neměly daleko k slzám.

Černý den českého tenisu nakonec napravila Hradecká po boku Radka Štěpánka ve čtvrtfinále smíšené čtyřhry. Český pár porazil v duelu, který se v Brazílii protáhl do brzkých ranních hodin, rumunskou dvojici Irina-Camelia Beguová, Horia Tecau 6:4, 7:5.

Hradecká tak v Brazílii dál živí naději na dvě medaile. O finále se český mix utká s americkou dvojicí Bethanie Matteková-Sandsová a Jack Sock.

Nadal má zlato ve čtyřhře

Španělští tenisté Rafael Nadal a Marc López získali zlato ve čtyřhře. Ve finále OH porazili za dvě hodiny a 26 minut rumunský pár Florin Mergea, Horia Tecau 6:2, 3:6, 6:4.

Nadal, jenž od French Open léčil zraněné zápěstí a do poslední chvíle zvažoval start na hrách, tak rozšířil svou sbírku trofejí o druhé olympijské zlato. První triumf slavil v roce 2008 ve dvouhře v Pekingu.

Navázat na něj stále ještě může i v Riu. V singlu postoupil už do semifinále, v němž se utká o šanci získat v Brazílii double s Juanem Martínem del Potrem z Argentiny. Obě zlata získal na olympiádě jen Chilan Nicolás Massu v roce 2004 v Aténách. Ve čtyřhře se tehdy radoval společně s Fernandem Gonzálezem.

Šance na tři zlata z Ria se Nadal vzdal, když se odhlásil ze smíšené čtyřhry. V 1. kole měl spolu s Garbiňe Muguruzaovou nastoupit proti české dvojici Radek Štěpánek, Lucie Hradecká.

Bronz v Riu vybojoval americký pár Jack Sock, Steve Johnson, který v duelu o 3. místo porazil Kanaďany Daniela Nestora s Vaskem Pospisilem 6:2, 6:4.

Olympijské hry v Riu de Janeiro, tenisový turnaj:
Semifinále dvouhry žen:
Kvitová (11-ČR) - Puigová (Portor.) 4:6, 6:1, 3:6
Kerberová (2-Něm.) - Keysová (7-USA) 6:3, 7:5.
Semifinále čtyřhry žen:
Šafářová, Strýcová - Makarovová, Vesninová (7-Rus.) 6:7 (7:9), 4:6
Bacsinszká, Hingisová (5-Švýc.) - Hlaváčková, Hradecká (6-ČR) 5:7, 7:6 (7:3), 6:2
Čtvrtfinále smíšené čtyřhry:
Hradecká, Štěpánek - Beguová, Tecau (Rum.) 6:4, 7:5
Mirzaová, Bopanna (4-Indie) - Watsonová, A. Murray (Brit.) 6:4, 6:4
V. Williamsová, Ram (USA) - Vinciová, Fognini (It.) 6:3, 7:5
Matteková-Sandsová, Sock (USA) - Pereiraová, Melo (Braz.) 6:4, 6:4
Ostatní výsledky:
Muži:
Dvouhra - čtvrtfinále:
A. Murray (2-Brit.) - Johnson (USA) 6:0, 4:6, 7:6 (7:2)
Nadal (3-Šp.) - Bellucci (Braz.) 2:6, 6:4, 6:2
Del Potro (Arg.) - Bautista (10-Šp.) 7:5, 7:6 (7:4)
Nišikori (4-Jap.) - Monfils (6-Fr.) 7:6 (7:4), 4:6, 7:6 (8:6).
Čtyřhra - finále:
Nadal, M. López (6-Šp.) - Mergea, Tecau (5-Rum.) 6:2, 3:6, 6:4
O 3. místo:
Johnson, Sock (USA) - Nestor, Pospisil (7-Kan.) 6:2, 6:4

Reklama

Související témata:

Pavouk - OH Rio 2016 - čtyřhra ženy

  • Osmifinále

  • Česká republika Šafářová, Strýcová Kanada Bouchardová, Dabrowská
    6 : 7; 6 : 2; 6 : 4
  • Čína I-Fan Sü, Saj-saj Čeng Itálie Erraniová, Vinciová
    2 : 6; 3 : 6
  • Španělsko Muguruzaová, Suarezová Belgie Flipkenosvá, Wickmayerová
    7 : 5; 2 : 6; 6 : 2
  • Rumunsko Mituová, Olaruová Ruská federace Makarovová, Vesninová
    1 : 6; 4 : 6
  • Švýcarsko Bacsinszká, Hingisová Spojené státy Matekková-Sandsová, Vandewegheová
    6 : 4; 6 : 4
  • Velká Británie Kontaová, Watsonová Tchaj-wan Chanová, Chanová
    6 : 3; 0 : 6; 4 : 6
  • Česká republika Hlaváčková, Hradecká Čína Pcheng, Čang
    6 : 4; 6 : 4
  • Ruská federace Kasatkinová, Kuzněcovová Japonsko Doiová, Hozumiová
    6 : 1; 6 : 4
  • Čtvrtfinále

  • Česká republika Šafářová, Strýcová Itálie Erraniová, Vinciová
    4 : 6; 6 : 4; 6 : 4
  • Španělsko Muguruzaová, Suarezová Ruská federace Makarovová, Vesninová
    3 : 6; 4 : 6
  • Švýcarsko Bacsinszká, Hingisová Tchaj-wan Chanová, Chanová
    6 : 3; 6 : 0
  • Česká republika Hlaváčková, Hradecká Ruská federace Kasatkinová, Kuzněcovová
    6 : 1; 4 : 6; 7 : 5
  • Semifinále

  • Česká republika Šafářová, Strýcová Ruská federace Makarovová, Vesninová
    6 : 7; 4 : 6
  • Švýcarsko Bacsinszká, Hingisová Česká republika Hlaváčková, Hradecká
    5 : 7; 7 : 6; 6 : 2
  • Finále

  • Ruská federace Makarovová, Vesninová Švýcarsko Bacsinszká, Hingisová
    6 : 4; 6 : 4
  • O 3. místo
    Česká republika Šafářová, Strýcová Česká republika Hlaváčková, Hradecká
    7 : 5; 6 : 1