Hlavní obsah

Rusko chce bojovat proti nařčení z dopingu soudní cestou

Ruská federace se chce proti obvinění ze státem organizovaného dopingu bránit soudní cestou. V rozhovoru pro Match TV to prohlásil ruský ministr sportu Vitalij Mutko.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Ruský ministr sportu Vitalij Mutko.

Článek

O státem organizovaném dopingu poprvé promluvil bývalý šéf moskevské antidopingové laboratoře Grigorij Rodčenkov a jeho slova poté potvrdilo i vyšetřování nezávislé komise WADA. A právě proti závěrům zprávy kanadského právníka Richarda McLarena se ruští zástupci ohradili. "Projdeme ji řádek po řádku a učiníme odpovídající právní kroky," sdělil jednoznačně Mutko.

Komise se zabývala především dopingem na zimní olympiádě před dvěma lety v Soči, k manipulacím se vzorky však docházelo od roku 2011. Doping ve spolupráci s tajnými službami prý krylo i ruské ministerstvo sportu, Mutko však jakékoliv zapletení do aféry odmítl.

Rusku kvůli dopingu hrozilo vyřazení ze srpnové olympiády v Riu de Janeiro, Mezinárodní olympijský výbor však k plošnému trestu nesáhl a odpovědnost za sankce přenesl na jednotlivé sportovní svazy. Ty nakonec nepovolily start na hrách zhruba stovce ruských reprezentantů v čele s kompletní atletickou výpravou. V Brazílii by se tak mělo představit minimálně 272 ruských sportovců, v původní nominaci jich přitom bylo 387.

Reklama