Hlavní obsah

Brazílie - Rusko 3:0Volejbalisté Brazílie si zahrají doma v Riu finále. Proti Itálii

Rio de Janeiro
Aktualizováno

Brazilští volejbalisté jsou počtvrté v řadě v olympijském finále. V repríze boje o zlato z minulých her v Londýně porazili doma v Riu ruské obhájce titulu 3:0. V nedělním finále se utkají s Italy.

Foto: Jeff Roberson, ČTK/AP

Luiz Felipe Marques Fonteles z Brazílie oslavuje postup do finále volejbalistů.

Článek

Brazilci vyhráli naposledy olympiádu v Aténách 2004. Pak v Pekingu ve finále podlehli Američanům a před čtyřmi lety v Londýně si nechali utéct zlato. Rusové tehdy předvedli neskutečný obrat, něco podobného však nyní domácí hráči nedopustili.

Na palubovce v hale Maracanázinho kraloval zejména univerzál Wallace. Pod jeho taktovkou se Brazilci rozehráli ke špičkovému výkonu, nedali Rusům šanci a totéž budou chtít zopakovat v neděli proti Italům. Wallace byl hvězdou semifinále s 18 body.

Oba finalisté se na brazilské olympiádě utkali už v základní skupině, Italové před týdnem zvítězili 3:1. Navíc je žene touha po historicky prvním zlatu z her. I když v 90. letech kralovali mužskému volejbalu, pod pěti kruhy se pro ně hymna nikdy nehrála.

Italové si zahrajío první volejbalové zlato

Volejbalisté Itálie zdolali v semifinále olympijského turnaje Američany 3:2 na sety a po 12 letech se probojovali do finále. O zlato budou hrát Italové pod pěti kruhy již potřetí, zatím ale neuspěli. Ve druhém semifinále se utká Rusko s domácí Brazílií.

Italové s Američany předvedli v hale Maracanazinho strhující zápas. V infarktové koncovce prvního setu vyhráli i přes manko evropští hráči (30:28), ve druhé se situace obrátila a Itálie o slibný náskok naopak přišla a podlehla 26:28.

Ve třetím setu pak vybojovali hráči z Apeninského poloostrova pouhých devět bodů. Nenechali se ale rozhodit a dotlačili duel do rozhodující páté sady, třebaže v té čtvrté už prohrávali 18:21. Hlavně díky podáním Ivana Zaytseva vybojovali šest bodů za sebou a set získali 25:22.

V pátém setu se Itálie utrhla za stavu 6:6 a po triumfu 15:9 se mohla radovat z postupu do finále. Z her už mají italští muži pět volejbalových medailí, dvě zlaté a tři bronzové včetně té z posledních her v Londýně.

XXXI. letní olympijské hry v Riu de Janeiro:
Volejbal - muži:
Semifinále:
Itálie - USA 3:2 (28, -26, -9, 22, 9).
Sobota:
Brazílie - Rusko 3:0 (21, 20, 17).

Reklama

Související témata: