Hlavní obsah

Chalmurzajev získal pro ruské judo druhé zlato, slaví i Slovinsko

Ruské judo získalo na olympijských hrách v Riu de Janeiro už druhé zlato. Ve váze do 81 kilogramů zvítězil Chasan Chalmurzajev, který ve finále porazil na ipon Američana Travise Stevense. Celkem jde o jedenáctou medaili sledované ruské výpravy a třetí zlatou.

Foto: Markus Schreiber, ČTK/AP

Ruský judista Chasan Chalmurzajev získal olympijské zlato ve váze do 81 kilogramů.

Článek
Fotogalerie

Dvaadvacetiletý Chalmurzajev byl nasazen až jako číslo šest, do světové špičky pronikl teprve letos triumfem na mistrovství Evropy. V Riu měl namále už v 1. kole, kdy vyhrál jen těsně na tresty. Pak se však rozjel a další dva soupeře porazil na wazari. Semifinále a finále už vyhrál na ipon, Stevense zdolal v polovině zápasu uči-matou.

Ani na bronz nedosáhl největší favorit Avtandili Črikišvili, kterého v semifinále přemohl škrcením Stevens, a v boji o 3. místo Gruzínec podlehl Japonci Takanorimu Nagasemu. Druhý bronz bral moldavský rodák reprezentující Spojené arabské emiráty Sergiu Toma.

Trstenjaková slaví zlato

První slovinskou medaili v Riu získala Tina Trstenjaková, která se stala olympijskou vítězkou v kategorii do 63 kilogramů. Ve finále jednoznačně porazila Clarisse Agbegnenouovou z Francie.

Pětadvacetiletá Trstenjaková navázala na loňský titul mistryně světa. V repríze finále ze šampionátu v Astaně dokázala Agbegnenouovou znovu porazit, když jí nedala sebemenší šanci. Už po minutě ji hodila na juko a zároveň ji zalehla a po dlouhém boji udržela na zemi na ipon a slavila rychlé vítězství.

První medaili pro Izrael získala Yarden Gerbiová, druhý bronz putuje do Nizozemska zásluhou Anicky van Emdenové.

XXXI. letní olympijské hry v Riu de Janeiro:
Judo:
Muži - do 81 kg:
1. Chalmurzajev (Rus.)
2. Stevens (USA)
3. Nagase (Jap.)
-. Toma (SAE)
5. Marconcini (It.)
-. Črikišvili (Gruz.)
7. Ivanov (Bul.)
-. Valois-Fortier (Kan.)
Ženy - do 63 kg:
1. Trstenjaková (Slovin.)
2. Agbegnenouová (Fr.)
3. Gerbiová (Izr.)
-. Van Emdenová (Niz.)
5. Silvaová (Braz.)
-. Taširová (Jap.)
7. Unterwurzacherová (Rak.)
-. Jang Ťün-sia (Čína)

Reklama

Související témata: