Hlavní obsah

Moderní pětiboj v novém formátu: Krok zpátky, který pomůže nabrat síly

Rio de Janeiro

Poprvé se na letošních olympijských hrách představí moderní pětiboj v novém dvoudílném formátu. Úvodní část soutěže obstará šerm (dnes v 15:00 ženy a v 19:30 muži), v ostatních disciplínách včetně vloženého bonusového kola šermu se závodníci utkají v případě žen o den později, muži budou mít dokonce téměř 48hodinovou pauzu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Pětibojař Jan Kuf .

Článek

Systémová změna by měla přinést větší diváckou atraktivitu. „Je snaha dostat olympijskou soutěž do co nejkratšího úseku, aby to bylo lépe zpracovatelné televizí a přijatelné pro diváky na místě, kteří uvidí všech pět disciplín naráz. Planš pro bonusové kolo bude přímo na stadiónu, kde se pojede i parkur a poběží kombinovaná část se střelbou. A plavání je 400 metrů vedle. Vůči divákům je to dobré," nastínil hlavní trenér českého týmu Jakub Kučera.

Jak vnímají nový formát sami závodníci? „Z pohledu historie moderního pětiboje je to trochu krok zpátky. Trvalo šedesát sedmdesát let, než se soutěžení z původních pěti dnů srazilo do jednoho dne," upozornil David Svoboda.

Den volna uvítá

„Na druhou stranu, konkrétně můj šermířský styl je dost energeticky náročný, takže den volna uvítám. Slibuju si od toho, že budu moct bez zábran napálit šerm hned od začátku. Dřív jsem měl po třiceti fleších odvařené nohy, což výkon v dalších disciplínách ovlivňovalo, osobáčky jsem většinou neplaval," poznamenal s úsměvem obhájce zlata.

„V tomhle ohledu je to určitě výhoda, první den šermovat na maximum a pak ze sebe únavu dostat," doplnil Jan Kuf.

Zásadní změnou je vložené šermířské bonusové kolo, které se ve druhé části soutěže odehraje mezi plaváním a parkurem pod širým nebem. „Na většině letošních závodů už tenhle systém platil a většinou to nebylo nic moc. Svítilo sluníčko a bylo prd vidět," líčil Jan Kuf.

Podle Kučery je venkovní šerm především diváckou úlitbou. „Zajištění rovných podmínek s ohledem na počasí je základní problém. I proto je bodový význam bonusového kola minimální, devadesát procent bodů leží v úvodní šermířské části. Je to kompromis, jak vyjít vstříc divákům i médiím a závod úplně nepokazit," poznamenal český kouč. To potvrzuje i Svoboda. „Nevidím v tom extra velký smysl. Kdyby někdo vyhrál šest sedm zápasů v řadě, tak je to hezký bodový zisk. Ale statisticky se to moc často nestává," dodal.

Reklama

Související témata: