Hlavní obsah

Zápasnice Ičová vstoupila mezi legendy i díky zesnulé matce. Poslední body byly její zásluha, tvrdí vítězka

Rio de Janeiro/Praha

Zatímco atleti Al Oerter s Carlem Lewisem a plavec Michael Phelps patří mezi sportovní legendy, Japonku Kaori Ičovou dobře zná jen málokdo. Neporazitelná zápasnice má přitom stejně jako všechny tři americké hvězdy na kontě čtyři zlaté olympijské medaile v jedné disciplíně. Tu poslední získala v Riu i díky své matce, která loni zemřela.

Foto: Toru Hanai, Reuters

Japonská zápasnice Kaori Ičová.

Článek

"Moc mi chybí, ale vím, že se na mne dívá z nebe. Cítím to. Poslední dva body byly její zásluha," prohlásila dvaatřicetiletá Ičová po středečním finále kategorie do 58 kg, v němž v posledních vteřinách otočila duel s Ruskou Valerií Koblovovou.

Rodačka z Hačinohe letos přerušila sérii 189 zápasů bez porážky, když v lednu po 13 letech prohrála s Mongolkou Orchon Purevdordžovou. Mezitím vedle čtyř olympijských titulů vybojovala i deset zlatých medailí z mistrovství světa.

Po vítězství na olympijských hrách v Pekingu 2008 přitom Ičová společně se starší sestrou Čiharu, jež obhájila stříbro z Atén, ukončila kariéru, protože ztratila motivaci. Následující rok se však během studijního kempu v Kanadě zúčastnila několika tréninků, což jí znovu vrátilo chuť k zápasení.

Už dnes může Ičovou napodobit její krajanka Saori Jošidaová, která bude usilovat o čtvrté olympijské zlato v kategorii do 53 kg.

Reklama

Související témata: