Hlavní obsah

Vlajkonošem výpravy amerických olympioniků bude Phelps, Brity povede Murray

Rio de Janeiro

Vlajkonošem americké výpravy při pátečním slavnostním zahájení her v Riu de Janeiro bude nejúspěšnější olympionik v historii plavec Michael Phelps. Jednatřicetiletý držitel 22 medailí z OH se v Brazílii zúčastní olympijských her už popáté. Vlajkonošem ruské výpravy byl zvolen volejbalista Sergej Teťuchin, britskou zástavu ponese dvojnásobný wimbledonský vítěz tenista Andy Murray.

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

Americký plavec Michael Phelps ponese na slavnostním zahájení vlajku své země.

Článek

Pro Phelpse hlasovali ostatní členové výpravy USA, která čítá celkem 555 sportovců a bude v Riu obhajovat pozici nejúspěšnější země z předchozí olympiády v Londýně. Tam získali Američané 104 medailí, o šest se postaral právě Phelps. Čtyři disciplíny vyhrál, dvakrát byl stříbrný.

"V Sydney jsem chtěl být součástí týmu. V Aténách jsem chtěl zlato pro svou zemi. V Pekingu jsem chtěl udělat něco, co se ještě nikomu nepovedlo. V Londýně jsem se chtěl zapsat do historie. A tady v Riu jsem chtěl být na zahajovacím ceremoniálu, reprezentovat USA a aby na mě byla rodina hrdá. Tentokrát jde o víc než jen o medaile," prohlásil Phelps, kterého čeká první z plánovaných šesti závodů v neděli.

V historii amerického olympismu bude druhým plavcem, který při zahájení ponese vlajku. V roce 1976 jím byl v Montrealu Gary Hall. Ve valné většině případů je tato čest svěřena atletům, jedním z nich byla i diskařka českého původu Olga Fikotová-Connollyová v Mnichově 1972.

Volbu Teťuchina, čtyřicetiletého reprezentanta, který se v Brazílii představí pod pěti kruhy už popáté v kariéře a se spoluhráči bude obhajovat zlato z Londýna, oznámili zástupci národního olympijského výboru. Potvrdili tak informace, které už před dvěma týdny prozradila dvojnásobná olympijská vítězka ve skoku o tyči Jelena Isinbajevová. Ta se v Riu po vyloučení celé ruské atletické reprezentace kvůli dopingové aféře nepředstaví, výjimku od IAAF nezískala.

Potká se Murray s Nadalem?

Devětadvacetiletý obhájce zlata z Londýna dostal ve výpravě Velké Británie přednost před boxerkou Nicolou Adamsovou či veslařkou Katherine Graingerovou.

Murray bude prvním britským tenistou, který se v této roli představí. Při slavnostním ceremoniálu se ale může na ploše potkat s dalšími zástupci svého sportu. Dánskou vlajku ponese Caroline Wozniacká, španělskou výpravu by měl na stadion Maracaná uvést Rafael Nadal.

Dvojnásobný wimbledonský vítěz Murray se v Riu vedle dvouhry představí s bratrem Jamiem i ve čtyřhře, v Londýně před čtyřmi lety přidal k singlovému triumfu i stříbro ve smíšené čtyřhře spolu s Laurou Robsonovou.

Reklama

Související témata: