Hlavní obsah

Český dům otevřel brány. Nechyběli dva prezidenti

Rio de Janeiro

V rytmu samby a za účasti hned dvou prezidentů byl ve čtvrtek večer v Riu de Janeiru slavnostně otevřen Český dům. Tradiční místo oslav medailí českých sportovců a prostor pro setkávání fanoušků se nachází v tzv. novém Riu - luxusní rezidenční čtvrti Barra de Tijuca, v níž stojí i olympijská vesnice pro sportovce či Olympijský park s řadou sportovišť.

Foto: Sport.cz

Otevřeno. Pásku přestřihli prezidenti Miloš Zeman a Andrej Kiska.

Článek
Fotogalerie

Otevření českého domu v Riu

Zemanův proslov k olympionikům

„V porovnání s Copacabanou a centrem města představuje Barra bezpečnou oblast. Je to blízko olympijské vesnici, aby to měli sportovci blízko. Třeba jen na pivo nebo oslavit medaili," uvedla vedoucí štábu Českého domu Blanka Konečná.

Symbolické otevření přestřihnutím pásky v barvě trikolóry na pódiu provedli český prezident Miloš Zeman a hlava Slovenska Andrej Kiska. Slavnostní akt si nenechala ujít také ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová a nechyběl ani šéf Českého olympijského výboru Jiří Kejval.

Prostory domu, jemuž nad vchodem vévodí obří postavička Emila Zátopka, přišla okouknout i početná výprava českých sportovců. Nechyběl kompletní tenisový tým v čele s Petrou Kvitovou, cyklisté, střelci či plavci.

V nabídce domu nechybí české pivo a jídlo, byť například guláš se připravuje z brazilského hovězího. Výdaje na projekt Českého domu jsou plánované v rozmezí 27-36 miliónů korun.

Reklama