Hlavní obsah

Olympijský karneval v Riu odstartoval. Kdo zapálil oheň?

Rio de Janeiro
Aktualizováno

Formule pronesena, oheň zapálen. XXXI. letní olympijské hry v Riu de Janeiro, vůbec první hry v Jižní Americe, oficiálně začaly v noci z pátku na sobotu slavnostním zahájením na legendárním stadiónu Maracaná. Nejočekávanější moment celého ceremoniálu - zažehnutí ohně - provedl bývalý brazilský maratónec Vanderlei Cordeiro de Lima.

Zahájení OHVideo: Reuters

 
Článek
Fotogalerie

Rio při zahájení olympiády

Na zapálení ohně byl jasným favoritem brazilský národní hrdina Pelé, fotbalový fenomén se ale účasti sám zřekl, protože jej trápí omezená pohyblivost.

Krpálek byl trochu nervózní

Při tradiční promenádě sportovců defilovalo na ploše největšího stadiónu v Jižní Americe 207 výprav. Českou výpravu přivedl jako 187. v pořadí vlajkonoš judista Lukáš Krpálek. „Byl jsem trošku nervózní, aby se mi vlajka nezamotala," líčil jeden z adeptů na medaili.

Čestné úlohy se zhostily i největší hvězdy současného sportu. Americkou vlajku nesl nejúspěšnější olympionik všech dob, plavec Michael Phelps. Britskou výpravu vedl obhájce olympijského triumfu z Londýna, tenista Andy Murray, vlajku Španělska pevně třímal v rukou další tenisový idol Rafael Nadal a dánskou výpravu na stadión přivedla Caroline Wozniacká.

V pestrém lese vlajek byly i dvě skupiny sportovců pod praporem s pěti kruhy: nezávislý olympijský tým a tým uprchlíků, kterému se dostalo ovací vstoje.

Lidský a ekologický podtext

Organizátoři naplnili svůj slib a dokázali na legendárním fotbalovém stadiónu odehrát nikterak pompézní, přesto ale působivé představení s nápaditými vizuálními efekty a silným lidským a ekologickým podtextem. Na ploše se symbolicky zhmotnily momenty, které po staletí formovaly současnou Brazílii - dopad příjezdu Evropanů na původní indiánské obyvatelstvo, zavlečení afrických otroků či výstavba metropolí s nechvalně proslulými favelami.

Autoři ceremoniálu poukázali i na problémy současného světa a rostoucí napětí, varovali před dopady globálního oteplování a likvidací deštných pralesů. A odhalili svůj projekt, v jehož rámci každý olympionik v Riu dostal na stadiónu sazeničku stromu a umístil ji do stojanu na ploše. Jedenáct tisíc sazenic bude po hrách vysazeno ve čtvrti Deodoro v severní části Ria nedaleko kanálu vodních slalomářů, kde v budoucnu vytvoří druhou nejzelenější plochu ve městě. Ještě předtím stojany na ploše „vykvetly" a vytvořily pětici olympijských kruhů v zelené barvě.

Ani oheň v Riu nenavazuje na tradiční pojetí pylonu s vysoko plápolajícím, zdálky viditelným plamenem. Organizátoři svůj ekologický důraz přenesli i do jednoho z nejvýznamnějších symbolů a malým plamenem varují před globálním oteplováním a využíváním fosilních paliv. Moderní plastika za ohněm s pohyblivými rameny symbolizuje slunce, v jehož energii má prý lidstvo budoucnost.

Olympijský plamen byl bezprostředně po zahájení zapálen rovněž na Náměstí papeže Pia X. v centru Ria. Na konstrukci reagující na pohyb větru bude hořet po dobu her v těsném kontaktu s veřejností a uhašen bude při slavnostním zakončení ve stejný okamžik jako oheň na Maracaná.

Vedle palčivých témat ale samozřejmě nemohla chybět typicky karnevalová oslava života. V hudebním doprovodu nechyběla tradiční brazilská bossa, samozřejmě rytmy samby, ale také ryze současný carioca funk.

Prvním držitelem nové trofeje Keino

Poprvé v historii byla při slavnostním zahájení udělena trofej Olympijský vavřín, kterou se MOV rozhodl udělovat významným osobnostem, jež se zasloužily o rozvoj olympijské myšlenky. Prvním oceněným se stal Keňan Kipčoge Keino, který v 60. letech odstartoval světovou éru keňské atletiky.

V sobotu začnou pod olympijskou vlajkou sportovní boje o 306 sad medailí v osmadvaceti sportech. Hry potrvají do 21. srpna.

Reklama

Související témata: