Hlavní obsah

Matt Emmons smutnil, střílel jako český benjamínek

Rio de Janeiro

Už víc než dekádu platí za největší puškařské eso. Ani na čtvrtý pokus se ale americký střelec Matt Emmons zlaté medaile v královské třípolohové malorážce nedočkal. V Riu neprošel kvalifikací a skončil devatenáctý, se shodným nástřelem jako český teenager Filip Nepejchal.

Foto: Edgard Garrido, Reuters

Mattovi Emmonsovi se olympijský závod v libovolné malorážce na 3x40 ran nevydařil.

Článek

Hodnocení Kateřiny Emmons

Manžel české olympijské vítězky Kateřiny Emmons ztratil naději na postup do finále při závěrečné položce vstoje, kterou nebývale pokazil. „Nevím, co se stalo. Položka vkleče byla solidní, ležka excelentní. Ale stojka? Dělal jsem to nejlepší, co umím. Byly tam ale rány, které úplně postrádaly smysl," lamentoval majitel stříbra z Londýna. „Aspoň, že to nebylo poslední ranou," připomněl s úsměvem své minely, které jej na předchozích hrách připravily o zlato.

V Aténách po zlatu v malorážce vleže Emmons trefil ve finále soutěže na 3x40 ran posledním výstřelem soupeřův terč a spadl z prvního na osmé místo. O čtyři roky v Pekingu, kdy vleže vystřílel stříbro, mu stačilo ke zlatu trefit průměrných 6,7 bodu, zbrklé spuštění ale znamenalo 4,4 bodu a pád z první na čtvrtou pozici. A do třetice v Londýně, kde sahal po stříbru, znamenala poslední špatná trefa „jen" bronz.

V Riu měl pětatřicetiletý střelec nakonec daleko i do finále. „Špatná práce těla. Je mi to opravdu líto," říkal. Kvalifikaci zakončil s nástřelem 1169 bodů, který zaznamenal i jednadvacátý Nepejchal. „Filip je úžasný. V sedmnácti samozřejmě musí posbírat ještě spoustu zkušeností. Má ale obrovský talent a způsob, jakým střílí, je jedinečný. Doufám, že se udrží nohama pevně na zemi a nepřestane na sobě tvrdě pracovat. Protože před sebou má solidní budoucnost," ocenil českého benjamínka.

Matt se těší na čas strávený s rodinou

Sám nyní bude přemýšlet, zda se pokusí svůj sen o triumfu naplnit za čtyři roky v Tokiu. „Uvidíme. Být mezi nejlepšími na světě v třípolohové malorážce je obrovsky náročné a jinou roli bych hrát nechtěl. Rozhodnu se v následujících šesti měsících. Dám si pauzu, budu s rodinou. Já střelbu zbožňuju, ale v životě je spousta dalších nádherných věcí, které chci dělat. A kdyby se objevila zajímavá příležitost...," vyprávěl.

Výsledek svého jediného závodu v Riu ale Emmons bral nakonec s nadhledem. I proto, že s Kateřinou čekají ještě letos čtvrtý přírůstek do rodiny. „To je úplně to nejlepší. Sice jsem trochu vyděšený, tolik dětí je přece jen slušná smečka. Věřím ale, že i čtvrté miminko bude skvělé jako jeho sourozenci. Je s nimi legrace, jsou šikovné, zdravé. Prostě úžasné. Už se na ně moc těším, chybí mi," přiznal.

S manželkou byl americký střelec usazený v Česku v dennodenním kontaktu. „Přála mi, aby se mi můj sen splnil. Hovořili jsme o tom hodně. Olympiáda je ale zvláštní závod, jedinečný den, při němž se musí sejít obrovská spousta věcí," dodal s úsměvem.

Reklama