Hlavní obsah

Olympijské parky v ČR navštívil milión lidí, nejvíc v Pardubicích

Lipno nad Vltavou

Olympijské parky na Lipně, v Pardubicích, Plzni a Ostravě, otevřené po dobu konání her v Riu de Janeiro, navštívilo v součtu kolem milionu fanoušků. Parky byly v provozu 17 dní, jejich brány se v neděli otevřely naposledy. Nejvíc lidí přišlo do parku v Pardubicích, bylo jich přibližně 400 000. Největší park Rio-Lipno přivítal skoro 350 000 osob. ČTK to řekl mluvčí Českého olympijského výboru Marek Brodský.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Olympijský park v Lipně nad Vltavou.

Článek

"Tyto počty návštěvníků jsou jednoznačně úspěchem. Ještě víc mne těší, že lidé mířili do parků hlavně za sportem," uvedl předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval v tiskové zprávě. Park Rio-Lipno obsahoval osm lokalit. V Černé v Pošumaví, Frymburku, Horní Plané, Lipně nad Vltavou, Loučovicích, Nové Peci, Přední Výtoni a Vyšším Brodě si návštěvníci mohli vyzkoušet 47 olympijských i neolympijských sportů. Návštěvnost parku překonala odhady organizátorů.

"My jsme původně počítali se zhruba 200 000 návštěvníky," uvedl Brodský. Všechna sportoviště podle něj byla v podstatě neustále obležena lidmi. "Nemluvím jen o těch velkých, populárních sportech, jako je fotbal a atletika, ale i o těch malých, jako je moderní pětiboj a šerm," řekl mluvčí ČOV. Ve frontě stáli lidé i proto, aby si mohli vyzkoušet boxování pod dohledem profesionálního trenéra.

V parku Rio-Lipno se konala také vrcholná sportovní klání, naposled o tomto víkendu mistrovství ČR ve vodním slalomu. Olympijský vítěz Lukáš Krpálek a bronzoví medailisté Jiří Prskavec a Ondřej Synek na Lipno přicestovali přímo z Ria. Přijela i řada bývalých sportovních legend včetně držitelů olympijského zlata Jiřího Dalera, Štěpánky Hilgertové, Kateřiny Neumannové, Evy Samkové či Romana Šebrleho a světové rekordmanky v běhu na 800 metrů Jarmily Kratochvílové.

Park Rio-Lipno byl rovněž vrcholem krajského projektu Jižní Čechy olympijské. S průběhem akce vyjádřil v tiskové zprávě spokojenost i jihočeský hejtman Jiří Zimola. Podotkl, že po logistické stránce to byla jedna z největších akcí pořádaných poslední dobou na území kraje.

Reklama

Související témata: