Hlavní obsah

Semifinále zrozené v bizarních kulisách. Chyběli kameramani, fandilo 11 diváků

Rio de Janeiro

Báječně začal pro Česko sobotní den na olympijských hrách v Riu. Bylo pětasedmdesát minut po půlnoci místního času, když Radek Štěpánek s Lucií Hradeckou slavili postup do semifinále tenisového turnaje smíšené čtyřhry. Společně zdolali rumunský pár Beguová, Tecau 6:4, 7:5. Alespoň malá náplast na tři české semifinálové prohry předchozího dne. Zápas čtvrtfinále olympijského mixu s českým zastoupením měl přitom bizarní kulisy.

Foto: Jae C. Hong, ČTK/AP

Lucie Hradecká na olympijském turnaji.

Článek

Kvůli předchozím povinnostem Hradecké a rumunského tenisty ve čtyřhrách stanovili organizátoři začátek utkání na třicet minut před půlnocí. Nebylo divu, když pak za kamerami u kurtu číslo 1 nikdo nebyl a pořadatelé museli shánět televizní pracovníky z místních restauračních zařízení.

O divácké kulise si pak zúčastněné kvarteto mohlo nechat jen zdát. Druhý set sledovalo na tribunách pro pět tisíc diváků kromě realizačních týmů jedenáct nadšenců, spící člen ochranky a tři zaměstnanci uklízecí služby, kteří závěrečný míček slavili stejně radostně, jako český pár.

„Dobré ráno," culil se pak rozverně do kamery Radek Štěpánek při plnění mediálních povinností. „Tohle je v pohodě, jednou jsem ve Vídni končil zápas ve tři ráno," krčil rameny. „Já mám rekord ve dvě," přemítala Lucie Hradecká a organizátorům nic nevyčítala: „Nejprve mi přišlo divné, jak zápasy seřadili, ale když jsme vše studovali, program měl hlavu a patu. Kombinovali dvouhry, mix, čtyřhru. Bylo to složité."

Štěpánek se tak postaral o vskutku výjimečný zápis, když k prvnímu zápasu olympijského turnaje nastoupil minulou sobotu v mužské čtyřhře s Lukášem Rosolem, ale hned první kolo se jim stalo konečnou. A protože španělský pár Muguruzaová, Nadal utkání úvodního kola smíšené čtyřhry vzdal, čekal český matador na druhý zápas neskutečně dlouho.

Týden pauzu ještě neměl

„Ještě nikdy se mi nestalo na jednom turnaji, abych měl mezi zápasy týden pauzu. Ale v tom je olympiáda speciální. Všichni jsou teď na konci turnaje unavení a já jediný jsem jako rybička," smál se sedmatřicetiletý rodák z Karviné. „Ale chodil jsem trénovat s Lukášem Rosolem, který odletěl až ve čtvrtek. A také hodně fandil ostatním českým tenistům. Teď se budu soustředit na svůj tenis," ujišťoval.

Hradecká se zase musela vypořádávat se zklamáním z předešlé promarněné šance na finále čtyřhry. „Bylo to těžké, ale nebyla dlouhá doba na přemýšlení, a jak jsem hned musela hrát, tak jsem i zapomněla," popsala rozpoložení.

Nyní má výjimečnou šancí získat dvě olympijské medaile na jediném turnaji. Musí ovšem zvládnout vítězně utkání o 3. místo ve čtyřhře, do něhož nastoupí v sobotu s Hlaváčkovou proti Strýcové se Šafářovou, a pak se Štěpánkem přidat alespoň jednu výhru ve zbývající části turnaje smíšené čtyřhry.

„Společně jsme hráli naposledy na minulé olympiádě v Londýně, tak jsem měl trošku obavy. Ale jak jsme hned vybojovali brejk v prvním gamu, tak jsme získali klid. A nejtěžší se pro mě ukázalo udeřit na ženu, ale musím se to naučit. Tecau šel nekompromisně po Lucce. Nakonec se jednalo o naše plus, protože ji pěkně vytočil, a pak to Rumunům šestkrát zabila. Každopádně jsme se přesvědčili, že se hraje bez slitování. Jde o olympijskou medaili," krčil rameny Štěpánek, když s Hradeckou spěchali do olympijské vesnice za odpočinkem před vyvrcholením tenisového turnaje.

Reklama