Hlavní obsah

Jízdu nepojistím, to bych si sebe nevážil, sází Prskavec na riziko

Rio de Janeiro

Rozverně se proháněl po olympijské vesnici na skateboardu, při rozhovoru na něm zůstal stát. „Konečně jsem vyšší než vy,“ s úsměvem si drobný kajakář Jiří Prskavec dobíral zástupce médií. Nervozita z nedělního startu olympijského závodu, jehož bude díky aktuálním titulům mistra světa i Evropy spolufavoritem, na svěřenci Jiřího Prskavce staršího nebyla znát.

Foto: Tibor Alfördi, ČTK

Kajakář Jiří Prskavec, úřadující mistr světa i Evropy, přijel na rozhovor v olympijské vesnici v Riu de Janero na skateboardu.

Článek

Táta vám skateboard nezakazuje?

Neptal jsem se ho. Ale je pravda, že jak se závody blíží, víc se na prkně bojím. Na dopravu po vesnici si jsem jistý, ale do skateparku, který máme hned vedle vchodu do baráku, jsem šel jen jednou asi na dvě minuty.

Jak se cítíte při trénincích na vodě?

Zezačátku se mi tu blbě spalo, nevím proč, ale nebyl jsem spokojený. Poslední dny už cítím, že jsem se do toho konečně dostal a zase to lítá.

Často vás tu jako úřadujícího mistra světa i Evropy pasují do role jasného favorita?

Lidi z mého okolí mi to neříkají, moc dobře znají náš sport. Je krásné vyhrát mistrovství Evropy i světa, ale žádnou jistotu to nedává, kór s mým pojetím jízdy. Všichni vědí, že nebudu přizdis.., který by to někde pojistil. Odpálím to od startu, a buď to dopadne, nebo ne.

Ani lidé mimo váš sport vás tlakem nesvazují?

Ani ne, jsem takové malé ucho a asi mě tak i berou. (úsměv)

Odjištěnou jízdu ale asi nepojedete hned v kvalifikaci...

Tu pojedu samozřejmě s menší dávkou rizika, ale jen o něco. Nebudu tam jezdit závěsy, takový nejsem, ani to neumím. Když se mi před lety nepovedlo mistrovství světa juniorů, řekl jsem si, že už nikdy jízdu nepojistím a pojedu vždy na sto procent. A kdybych to neudělal tady, sám sebe bych si nevážil.

Reklama

Související témata: