Hlavní obsah

Vím, že plavu zlehka, chci udělat radost trenérovi, sní o finále Závadová

Rio de Janeiro

Hned úvodní den plaveckých soutěží na hrách v Riu bude vrcholem sezóny pro Barboru Závadovou. Na své hlavní distanci 400 metrů polohově bude česká reprezentantka usilovat o postup do vysněného finále, které by ji čekalo ještě v noci ze soboty na neděli.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Plavkyně Barbora Závadová

Článek

V Brazílii jste absolvovali soustředění mimo Rio a v dějišti her trénovali až od poloviny týdne. Jaké byly vaše první pocity v bazénu?

Hned na prvním tréninku se mi plavalo hrozně špatně. Ale já mám velké výkyvy, střídá se to. Už se těším na závod.

Dosavadní průběh sezóny jste neměla ideální. Jak jste měla nastavenou finální přípravu na hry?

Brala jsem celý rok tak nějak v běhu a po květnovém ME bylo jasné, že tělo bojuje s velkou únavou. Poslední tři týdny před Riem jsem už konečně odpočívala, tak jak mám. Jediný problém je, že jsem celý rok pořádně nezaplavala. Snažím se ale uklidnit loňskem, kdy se mi to povedlo. Na psychiku je to ale docela náročné, uvědomit si, že jsem letos nikde nebyla připravená stoprocentně, ale tady a teď už jsem.

Tréninky naznačují formu?

Poslední týden už jedu hodně na pocit. Časy nejsou úplně skvělé, ale vím, že plavu zlehka. Teď se už nedá nic dohnat ani zachránit.

Hovořila jste o psychické zátěži. Pomohla vám spolupráce s psychologem?

Pracovali jsme třeba na tzv. imaginaci závodu. To je technika představování, která trvá přibližně čtyři minuty, stejně jako můj závod. Jak jdu na závod, jak ho odplavu i jak ho doplavu. Nervová zakončení v těle přitom pracují podobně jako při samotném závodu. Navíc jsem typ, kterého velká tribuna moc nepodpoří, takže jsme pracovali na tom, abych dokázala tlak odbourat a soustředila se jen na svůj závod.

Na finále jste myslela už na hrách v Londýně, ale neuspěla. Pomáhají vám i tyhle zkušenosti?

Nehodlám končit, další olympiáda snad ještě bude. Ale je to strašná spousta práce a výrazný neúspěch by člověka hodně mrzel. Finále je jen pro osm lidí, a to je strašně málo.

Váš kouč Jaroslav Strnad avizoval, že po hrách v Riu uzavře svou bohatou trenérskou kariéru. To je asi další díl motivace...

Chtěla bych mu udělat radost. On dal všechno do toho, abych tady uspěla, a já udělám všechno pro to, abych tady uspěla. Trenér mi vštěpoval, že všichni budou připravení stejně, a rozhodne hlava. Samozřejmě mám obavu, abych nebyla moc nervózní. Ono je to ale celé o tom si uvědomit, o co jde. Už se mi tolikrát závod nepovedl, a pořád jsem tady.

Reklama

Související témata: