Hlavní obsah

Belgická jachtařka onemocněla, podle kouče z vody v zátoce

Rio de Janeiro

Belgická jachtařka Evi Van Ackerová v průběhu olympijské regaty onemocněla a její trenér má podezření, že je to z vody v zátoce Guanabara. Bronzová medailistka z Londýna je jednou ze soupeřek Veroniky Kozelské Fenclové ve třídě Laser Radial.

Foto: Brian Snyder, Reuters

Belgická jachtařka Evi Van Ackerová (vpravo) v zátoce Guanabara.

Článek

Van Ackerová se začala cítit hodně špatně a slabě ve středu, kdy se ani v jedné rozjížďce nevešla do elitní desítky. Její kouč Wild Van Bladel belgickým médiím řekl, že aktuální zdravotní stav jachtařky může souviset s infekcí, kterou dostala v červenci při tréninku v Riu de Janeiro.

"Evi chytla bakterii, která způsobuje úplavici. Lékaři říkali, že to může na tři měsíce výrazně ovlivnit energii. Ve středu bylo jasně vidět, že v těžkých podmínkách energii nemá. Nemohla využít plnou sílu. Pravděpodobnost, že to chytila tady při kontaktu s vodou, je hodně velká," uvedl kouč jachtařky.

Kvalita vody v zátoce Guanabara byla jedním z největších otazníků a zdrojem obav před začátkem her. Voda byla nejen znečištěna odpadky, ale studie v ní také objevily množství nebezpečných bakterií a virů.

Mluvčí mezinárodní jachtařské federace World Sailing Darryl Seibel uvedl, že případ Van Ackerové je ojedinělý. Belgičanka je podle něj jedinou účastnicí regaty, která během ní onemocněla.

Třída Laser Radial měla ve čtvrtek volný den. Jachtařky mají za sebou šest z deseti rozjížděk. Van Ackerová drží poslední desáté postupové místo do finálové jízdy, Kozelská je dvanáctá.

Reklama

Související témata: