Hlavní obsah

Dostál má zbraň pro boj s vlnami a chystá se stěhovat z vesnice

Michal Osoba (Rio de Janeiro)Sport.czPrávo

Je připravený na všechno. I na velké vlny, které se na laguně Rodriga de Freitase dají čekat, jak se o tom několikrát přesvědčili veslaři. A tak si kajakář Josef Dostál do Ria přivezl vedle své klasické závodní lodi ještě jednu. „Je to speciál na velké vlny,“ popisuje svůj rezervní kajak mistr světa z roku 2014.

Foto: Tibor Alföldi, ČTK

Kajakář Josef Dostál (vpravo) a kanoista Martin Fuksa v olympijské vesnici v Riu de Janeiro.

Článek

Jak takový speciál vypadá? „Oproti mé lodi udělané na míru je tahle o pět centimetrů vyšší. Ono se to nezdá, ale je to hodně, je nosnější," porovnává 203 cm vysoký kajakář.

V roce 2014 na mistrovství Evropy na tradičně rozbouřené hladině v německém Brandenburgu doplatil na podmínky a nepostoupil do finále. „Vlny byly velké, vůči mé váze to bylo neregulérní," vzpomíná. Zašel tak za svým výrobcem lodí, aby mu sestavil nový kajak. „Spodek je stejný, ale pokud přijdou vlny, nebudu v nich tak hendikepovaný," pochvaluje si.

Zatím neměl důvod použít svůj speciál v závodě. „Ještě tak strašné podmínky jako v Brandenburgu nikde nebyly," říká Dostál. V Riu může na premiéru lodi dojít, pokud budou podmínky takové, jaké zažívali veslaři zejména v úvodu svého závodního programu. „Jim asi vadí vlny víc, ale je pravda, že když jsme se byli projet, dělaly se takzvané čepice, které se tvoří až od určité výšky vln. Pak už bych musel vzít tu velkou loď," plánuje Dostál.

Zatím trénoval v Riu na singlkajaku, na němž v pondělí vstoupí do olympijských soutěží, jeho parťáci z bronzového čtyřkajaku z Londýna se do Brazílie přesouvali teprve o víkendu.

Kanoisté se o prostor na jezeře dosud dělili s veslaři, teď už bude celý areál patřit jim. „Kdyby bylo jezero uzavřenější, byly by podmínky regulérnější. Ale jinak je krásné. Vždycky, když jedu a vidím tam nad sebou tu sochu Krista Spasitele, říkám si, že to je nějaké vyšší znamení," usmívá se Dostál, jenž využije i bytu v blízkosti pláže Copacabana, který mají veslaři a kanoisté k dispozici, aby se jim zkrátila doba dojíždění. „Spí se mi tam líp než ve vesnici, tak se tam teď přestěhuju," plánoval Dostál.

Reklama