Hlavní obsah

Další šanci obhajovat čtyřkajak nedostane. Disciplína má ve stávající podobě na olympiádě skončit

sob (Rio de Janeiro)Sport.czPrávo

Získali druhý olympijský bronz za sebou, třetí šanci už ale podle všeho nedostanou. Alespoň ne ve čtyřkajaku na 1000 metrů. Parádní česká disciplína posledních let padne za oběť snahám Mezinárodního olympijského výboru a Mezinárodní kanoistické federace na zrovnoprávnění mužské a ženské kanoistiky.

Foto: Matt York, ČTK/AP

český čtyřkajak Daniel Havel, Lukáš Trefil, Josef Dostál and Jan Štěrba slaví třetí místo na olympiádě v Riu.

Článek
Fotogalerie

Čtyřkajak z programu her nezmizí, jen místo kilometru se bude od her v Tokiu jezdit na poloviční distanci. „Plán je, že zruší dvoustovky singlkanoistům a deblkajakářům, aby se uvolnilo místo pro kanoistky. S tím, že většina sprinterů tak přestoupí na pětistovku na čtyřkajaku," očekává reprezentační trenér Pavel Hottmar.

Zřejmě se tak oproti kilometru výrazně změní rozložení sil. „Pětistovka je trošku jiný sport," říká Hottmar. „Projeví se tam i jiné schopnosti než ty, z nichž jsme dosud těžili na kilometru," tuší bývalý kajakář.

Snad nikdo z kanoistů obměny programu her nevítá. „Můj osobní názor je, že vymýšlíme zbytečnosti," tvrdí dvojnásobný olympijský vítěz Martin Doktor. „Chápu myšlenky olympismu, že ženy se musejí emancipovat i ve sportu, který pro ně nebyl, ale líto mi to samozřejmě je, kanoistika má nějakou tradici," říká i kajakář Josef Dostál.

Kilometr se bude jezdit dál na světových šampionátech, ale je logické, že jako o neolympijskou disciplínu by o něj zájem opadl. Jak by se proměnila úspěšná česká posádka? I mezi jejími členy se na to názory liší.

České kvarteto je světovým unikátem

„Myslím, že by se posádka proměnila, u nás jsou rychlejší kluci na pětistovku, než je tohle složení," tuší dvojnásobný medailista z her v Riu Josef Dostál. Háček lodi Daniel Havel by se myšlenky na společné pokračování nevzdával. „Pepa jezdí kilometr excelentně, ale pětistovka mu jde ještě líp. Lukáš i Honza jsou taky lepší na pětistovce, já ji taky nejezdím špatně, na republice jsem byl druhý. Takže bych s pětistovkou ještě neházel flintu do žita," namítá.

Každopádně pokud by posádka v tomto složení vydržela ještě celý další cyklus, byl by to malý kanoistický zázrak. Už to, že kvarteto zůstalo pohromadě od her v Londýně, je v kanoistickém světě unikátem.

Nejzkušenějšímu členovi posádky Janu Štěrbovi bude za čtyři roky devětatřicet. Tak daleko ale zatím nekouká. „Příští rok je poprvé mistrovství světa v Račicích, toho bych se jako závodník strašně rád zúčastnil," plánuje.

Jak se rozhodne Dostál?

Na složení lodi budou mít velký vliv i individuální ambice největší hvězdy čtyřkajaku Dostála. „Uvidím, jestli nepřesedlám jen na singlkajak, rád bych na něm zkusil i pětistovku," avizuje.

I v případě obměny ale nemusí být s nejpočetnější kajakářskou posádkou zle, v Česku dorůstá nová generace talentovaných kajakářů v čele s Jakubem Špicarem či Radkem Šloufem.

Co spolu dokázali
OH 2012 Londýnbronz
MS 2013 Duisburgstříbro
MS 2014 Moskvazlato
MS 2015 Milánbronz
OH 2016 Riobronz

Reklama

Související témata: