Hlavní obsah

Oholím se a vezmu černé brýle, tak mě nikdo nepozná, doufal dvojnásobný medailista Dostál

Martin KézrSport.czPrávo

Jako jediný Čech přivezl Josef Dostál dvě medaile z olympiády v Riu, když bral stříbro ze singlu a obhájil bronz se čtyřkajakem. „Medaile jsou ale tak těžké, že je raději nosím v ruce, protože tu mám z kanoistiky přece jen silnější než krk,“ usmíval se po příletu a hned věděl, kam cenné kovy z Ria umístí. „Přijdou do šuplíku k londýnskému bronzu. I když možná už by to chtělo nějakou vitrínku,“ uvažoval.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Josef Dostál během autogramiády po návratu olympijské výpravy z brazilského Ria de Janeira.

Článek
Fotogalerie

Medailisté z Ria odpovídají, jestli je deset medailí z OH dost.

Při medaili čtyřkajaku na OH 2012, bylo Dostálovi teprve devatenáct. „Po Londýně jsem dostal facku popularity, teď snad všechno dokážu korigovat a spíš mi dělá radost, když medailovou euforii můžu šířit mezi lidi. Navíc, jakmile se oholím a vezmu černý brýle a čepici s rovným kšiltem, tak mě nikdo nepozná," doufal.

Neuměl si ale představit, že by se ocitl v pozici tenistů či atletů, kteří okamžitě po Riu musejí zase soutěžit. „To bych fakt teď nedal," prohlásil. „Vodní slalom má dokonce Světový pohár v Praze, ale já jsem rád, že pro kanoistiku bylo Rio vrcholem, po němž sezóna prakticky končí," tvrdil.

Mé pocity v lodi chápe jen můj táta

Nezapomenutelným zážitkem pro něj byla i role vlajkonoše při slavnostním zakončení OH. „Když jsme dojeli čtyřkajak, přišel za mnou Boban (šéf mise Doktor) a říkal, chceš zítra nést vlajku? Já na to: Jo jasně. Až na té ploše mi došlo, že tam nejsem jen sám za sebe nebo za náš sport, ale vlastně za celou zemi. Byl jsem zmoklý a vymrzlý, ale někde uvnitř mě to krásně hřálo. Vůbec jsem reprezentaci v Riu začal vnímat tak nějak vážněji," vyznal se.

Doma se těšil nejen na rybaření s dědou, ale hlavně až všechno probere s tátou. „Zahřálo mě u srdíčka, jak mi ségry s mamkou byly fandit na Lipně, ale táta vždy určoval mé kroky v kanoistice a dohlížel, jak sportovně rostu. Dodnes moje závody ohromně prožívá a je jediný, kdo pochopí i moje pocity v lodi," líčil Dostál.

Už má v hlavě plán na dovolenou. „Na pár dnů se pojedeme na Mallorku s přítelkyní fláknout k moři a před Vánoci bych rád do New Yorku, fascinuje mě atmosféra města, hlavně muzikály na Broadwayi," prozradil.

Reklama

Související témata: