Hlavní obsah

Češi zatím nasbírali 27 medailí, jediné zlato z Atén obhajuje Šebrle

Nadcházející XXIX. letní olympijské hry v Pekingu, které budou zahájeny v pátek 8. srpna, jsou již třiadvacátou olympiádou s účastí českých či čs. sportovců. Ti se budou snažit rozšířit dosavadní medailovou bilanci: pod hlavičkou Čech, Československa nebo České republiky získali reprezentanti na LOH celkem 175 medailí: 56 zlatých, 59 stříbrných a 60 bronzových. Většina z nich se zrodila v dobách společného státu se Slováky (49-49-45). Od rozdělení federace nastřádali Češi 27 cenných kovů (7-9-11).

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Zleva výškař Jaroslav Bába, moderní pětibojař Libor Capalini a desetibojař Roman Šebrle po příletu z olympijských her v Aténách.

Článek

Během více než stoleté existence novodobých olympijských her chyběli čeští sportovci pouze třikrát. Na první hry do Atén roku 1896 zamířil jen jeden ze zakladatelů Mezinárodního olympijského výboru Jiří Stanislav Guth-Jarkovský, na náročnou cestu do Saint Louis v roce 1904 nebyly peníze a olympiádu 1984 v Los Angeles Československo bojkotovalo.

Vstříc své olympijské premiéře se první česká, pouze pětičlenná minivýprava vydala v roce 1900, rok po vzniku Českého olympijského výboru. V Paříži se pak těšila z historicky první, stříbrné medaile, již vybojoval diskař a průkopník nyní tradiční otočky František Janda-Suk.

Na dalších hrách před první světovou válkou v Londýně a Stockholmu museli Češi tvrdě obhajovat svou samostatnost vůči Rakousku. Na slavnostním nástupu v Anglii roku 1908 pochodovali poprvé jako samostatná delegace pod vlastním praporem. Barvy suverénního státu, nově vzniklého Československa, ale prvně hájili až v Antverpách roku 1920.

Česká medailová sbírka z Atén
Zlatodesetibojař Roman Šebrle
Stříbročtyřka bez kormidelníka, jachtařka Lenka Šmídová, pistolářka Lenka Marušková (za svobodna Hyková).
Bronzvýškař Jaroslav Bába, deblkanoe Jaroslav Volf, Ondřej Štěpánek, moderní pětibojař Libor Capalini, střelkyně Kateřina Emmons (za svobodna Kůrková).

Prvního zlata se českoslovenští olympionici dočkali v roce 1924 v Paříži. Vybojoval ho Bedřich Šupčík ve šplhu na laně bez přírazu a zejména zásluhou gymnastů k němu přibylo dalších devět medailí. Neobyčejně úspěšná byla rovněž historicky druhá nejméně početná, sedmičlenná čs. výprava, která se roku 1932 vrátila z Los Angeles se čtyřmi kovy.

Mimořádně zdařilé byly z pohledu ČSR olympijské hry 1952 v Helsinkách. Zásluhou úžasného výkonu běžce Emil Zátopka, který zvítězil na třech vytrvaleckých tratích, jeho ženy Dany Zátopkové - nejlepší oštěpařky, třeboňské veslařské čtyřky s kormidelníkem, kanoisty Josefa Holečka a boxera Jána Zachary vybojovalo Československo sedmkrát zlato. S dohromady 13 medailemi se poprvé umístilo v nejlepší desítce národů. Osmé místo je dosud nepřekonané. Na hrách v Tokiu v roce 1964 reprezentanti nasbírali dokonce rekordních 14 kovů, zlatých ale bylo o dva méně.

Tak jako OH 1952 v Helsinkách byly hrami Emila Zátopka, proměnila olympiádu v Mexiku v roce 1968 ve svou vlastní show Věra Čáslavská. Populární gymnastka získala čtyři zlaté medaile, nejvíce ze všech sportovců na těchto hrách, a stala se největší ozdobou stodvaadvacetičlenné československé výpravy.

Po medailových žních z 60. let nastaly chudší časy. V Mnichově 1972 a Montrealu 1976 přibyly na čs. konto pokaždé jen dvě zlaté medaile. Stejný počet medailí, osm, stačil v obou případech na patnáctou příčku v pořadí národů.

V Aténách 42. pozice v pořadí národů

Mnohem vydatnější byly OH v Moskvě 1980, i když veřejnost vzhledem k neúčasti některých zemí včetně sportovních velmocí (USA, SRN) čekala zřejmě více než jen vyrovnání tokijského maxima 14 cenných kovů. Navíc pouze dvě medaile měly zlatý lesk, přestože do sovětské metropole byla vyslána nejpočetnější čs. výprava v olympijské historii čítající 211 sportovců. Společný výběr Čechů a Slováků se naposledy představil v Barceloně v roce 1992.

Na olympiádu v Atlantě 1996 už dorazila samostatná výprava České republiky se 117 členy. Češi při své premiéře obstáli a se ziskem 11 medailí se zařadili na páté místo v historickém pořadí úspěšnosti českých a čs. olympijských výprav. Na hrách v Sydney v roce 2000 si sice o tři místa na stupních vítězů pohoršili, nicméně ani osm medailí, z toho dvě zlaté, nebylo špatným výsledkem. Vstupenku mezi legendy si třetím olympijským vítězstvím za sebou zajistil oštěpař Jan Železný.

Se stejným celkovým medailovým účtem skončilo i české vystoupení na zatím poslední OH v Aténách, ze zlata se tentokrát ale radoval jen desetibojař Roman Šebrle (1-3-4). V pořadí národů Češi obsadili 42. místo.

Reklama

Související témata: