Hlavní obsah

Tyčkař Kudlička bude skákat ve finále, Janáček ne

PEKING

Z dvojice českých tyčkařů se podařilo postoupit z kvalifikace do olympijského finále Janu Kudličkovi. Dvacetiletému talentu stačilo napodruhé přeskočit 565 centimetrů a hned při svém premiérovém startu na hrách bude bojovat s nejlepšími. Naopak Štěpánu Janáčkovi stejně jako v Aténách účast ve finále unikla. Jednatřicetiletý tyčkař zdolal jen 530 centimetrů a skončil v poli poražených.

Článek

Kudlička se stal třetím Čechem, kterému se něco podobného na olympiádě podařilo. Před ním do finále prošli jen Rudolf Tomášek (1960 a 1964) a Zdeněk Lubenský (1988). "Samozřejmě, že jsem nesmírně spokojený," řekl ČTK Kudlička.

Překonat výšku 565 cm se mu podařilo i přesto, že kvalifikační boje jeho skupiny přerušila porucha na stojanu. "Pauza nebyla moc příjemná. Naše skupina byla přerušená a béčko pokračovalo dále," uvedl. Něco podobného v Číně přitom zažil již podruhé. "V roce 2006 jsem tady byl na mistrovství světa juniorů a stalo se úplně to samé. Jen to nebylo v soutěži, ale v rozskakování. Co Čína, to rozbitý stojan," kroutil hlavou.

Do pátečního finále prý bude moci nastoupit s čistou hlavou. "Netroufám si ale říci co dále. Může to být senzace, může to být... Každopádně bych chtěl zopakovat alespoň to, co se mi povedlo v kvalifikaci, ne-li si vylepšit osobní rekord," řekl Kudlička, jehož dosavadním maximem je 570 cm.

Naopak Štěpánu Janáčkovi stejně jako v Aténách účast ve finále unikla. Jednatřicetiletý tyčkař zdolal jen 530 centimetrů a skončil v poli poražených. Jelikož vynechal 545 cm a následnou výšku už nepřekonal, skončil až na 30. místě. "Není to moc povzbudivý výsledek. Přitom se mi skákalo dobře. Na 555 jsem se ale nedokázal srovnat s rozběhem. Byla to moje technická chyba," řekl Janáček.

Dnešní nezdar jej mrzel i proto, že se představil zřejmě na své poslední olympiádě a ani napotřetí nedokázal projít kvalifikací. "Přitom v Sydney jsem skočil 565, ale měl pokus navíc. Dvě opravy mi na postup nestačily, dnes by to stačilo," litoval Janáček.

V pátečním finále bude všech 13 skokanů, kteří zdolali 565 cm. Není mezi nimi překvapivě nejlepší tyčkař sezony Brad Walker, který má letos sice skončeno 604 cm, v kvalifikaci se ale mistr světa nevypořádal se svojí základní výškou 565. Nepostoupil ani populární Němec Tim Lobinger či izraelský mistr Evropy Alexander Averbuch.

LOH 2008 - ATLETIKA:
Muži, tyč - kvalifikace:
1. Lukjaněnko a Pavlov (oba Rus.) oba 565, ...7. Kudlička 565, 30. Janáček (oba ČR) 530 - nepostoupil.

Reklama

Související témata: